Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí máslo může být lahodným zpestřením vašeho jídelníčku. Navíc můžete být hrdí, že zvládnete jeho výrobu, kterou lze ještě korunovat přidáním bylinek. Kdo by odolal bylinkovému máslu na čerstvém pečivu?

Jestli jste právě dostali chuť na příjemně ochucené máslíčko, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit. Neobejdete se ale bez mixéru nebo kuchyňského robota. Stloukat máslo můžete i v máselnici, ale tu nemá každý po ruce či k dispozici.

Jak si vyrobit domácí máslo

Budeme potřebovat smetanu. Pokud máme domácí mléko, usazenou smetanu sebereme nebo pomocí odstředivky odstředíme. Můžeme si ale také zakoupit vysokoprocentní smetanu, třeba tu ke šlehání.

  1. Ideální teplota smetany určené k výrobě másla je mezi 9–12 °C.
  2. Ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu ji začneme šlehat. Vznikne šlehačka, tu následně přešleháme až se oddělí podmáslí od másla.
  3. Pozor, podmáslí bude stříkat ven, proto pokud budete používat kuchyňského robota, buďte poblíž, abyste ho stihli včas vypnout.
  4. Máslo několikrát propereme v ledové vodě, nakonec ho můžeme ochutit a uložíme ho do lednice. 
  5. Trvanlivost bývá okolo jednoho týdne, ale lze ji prodloužit zmrazením.

Můžeme vyzkoušet i přepuštěné máslo, známé jako ghí. To se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí, je ideální na smažení a má dlouhou trvanlivost. Zbylé podmáslí lze také dál zpracovat a použít ho třeba do bábovky tak, jak je tomu v našem videoreceptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky