Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Udělat si vlastní zakysanou smetanu není vskutku nic náročného. Je však třeba počítat s tím, že smetana musí 24 hodin stát v teple. Během této doby totiž pracují bakterie mléčného kvašení. Jak tedy postupovat při výrobě?

Budeme potřebovat smetanu. Tu si můžeme zakoupit, doporučujeme minimálně 30% obsah tuku, nebo ji získáme z domácího čerstvého mléka. Zde je třeba důsledně dbát na hygienu, abychom si smetanu nekontaminovali nečistotami.

Jak vyrobit zakysanou smetanu

Smetanu můžeme nechat samovolně zkysnout, ale bude to trvat déle a narůstá riziko, že se v ní rozmnoží nežádoucí bakterie. Je tedy lepší smetanu zaočkovat.

  • Smetanu zahřejeme na 40 °C.
  • Přimícháme zakysaný mléčný produkt. Je jedno, jestli to bude podmáslí, jogurt nebo kefír.
  • Na 500 g smetany potřebujeme 30 g zakysaného mléčného produktu.
  • Použít také můžeme přímo smetanovou kulturu, kterou lze zakoupit ve specializovaných obchodech.
  • Zaočkovanou smetanu přikryjeme a necháme stát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
  • Hotovou zakysanou smetanu uchováváme v lednici a spotřebujeme ji co nejdříve.

Zakysaná smetana je báječná surovina, kterou využijeme do mnoha jídel i dezertů. Rozhodně se vyplatí ji mít vždy po ruce. Použít ji můžete třeba do chutného dezertu, který snadno připravíte podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky