Jak vyrobit zakysanou smetanu? Vyzkoušejte ji z domácího mléka i kupované smetany
Udělat si vlastní zakysanou smetanu není vskutku nic náročného. Je však třeba počítat s tím, že smetana musí 24 hodin stát v teple. Během této doby totiž pracují bakterie mléčného kvašení. Jak tedy postupovat při výrobě?
Budeme potřebovat smetanu. Tu si můžeme zakoupit, doporučujeme minimálně 30% obsah tuku, nebo ji získáme z domácího čerstvého mléka. Zde je třeba důsledně dbát na hygienu, abychom si smetanu nekontaminovali nečistotami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit zakysanou smetanu
Smetanu můžeme nechat samovolně zkysnout, ale bude to trvat déle a narůstá riziko, že se v ní rozmnoží nežádoucí bakterie. Je tedy lepší smetanu zaočkovat.
- Smetanu zahřejeme na 40 °C.
- Přimícháme zakysaný mléčný produkt. Je jedno, jestli to bude podmáslí, jogurt nebo kefír.
- Na 500 g smetany potřebujeme 30 g zakysaného mléčného produktu.
- Použít také můžeme přímo smetanovou kulturu, kterou lze zakoupit ve specializovaných obchodech.
- Zaočkovanou smetanu přikryjeme a necháme stát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
- Hotovou zakysanou smetanu uchováváme v lednici a spotřebujeme ji co nejdříve.
Zakysaná smetana je báječná surovina, kterou využijeme do mnoha jídel i dezertů. Rozhodně se vyplatí ji mít vždy po ruce. Použít ji můžete třeba do chutného dezertu, který snadno připravíte podle našeho videoreceptu.
Komentáře