Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená husa je báječná delikatesa, kterou občas připravujeme na sváteční příležitosti. Může se stát, že vybereme kus husy, která obsahuje příliš tuku. Avšak husí sádlo nevyhazujeme, připravit z něj můžeme skvělé škvarky.

Škvarky vznikají jako vedlejší produkt při škvaření sádla. Postupně se tak rozpouští tuk, odpařuje voda a škvarky zlátnou. Tajným trikem našich babiček na zlatavé škvarky je, že ke konci škvaření přilijeme mléko. Ještě teplé škvarky posolíme.

Jak vyškvařit sádlo

Připravit si tuto pochoutku není nic složitého. Poradíme vám, jak na to, potřebovat budete pouze husí sádlo a trochu mléka.

  1. Veškeré sádlo si nakrájíme na menší kostičky.
  2. Do vyššího hrnce nalijeme trochu vody, pouze abychom pokryli dno, a jakmile se bude voda zahřívat, vložíme sádlo nakrájené na kostičky. Nyní je třeba neustále kousky sádla míchat, aby se rovnoměrně vyškvařily.
  3. Jakmile budou škvarky zlátnout, připravíme si nový hrnec s cedníkem a škvarky přecedíme.
  4. Škvarky znovu vrátíme do hrnce a na plotýnku, přilijeme trochu mléka a neustále škvarky mícháme. Díky tomuto triku budou mít škvarky dokonale zlatavou barvu a budou křupavější.
  5. Zlatavé škvarky si můžeme uložit do skleněné dózy a zalít zbylým sádlem. Vznikne dokonalá pomazánka na chleba.

Hotové škvarky můžeme jíst samostatně jako chuťovku k pivu či vínu nebo s nimi můžeme připravit báječnou škvarkovou pomazánku. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář