Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí maso patří k velmi oblíbenému druhu masa v našem jídelníčku. Je totiž rychlé na přípravu, chuťově variabilní i cenově dostupné. Kuřecí prsní řízky můžeme připravit na mnoho způsobů tak, aby byly vždy šťavnaté.

Kuřecí prsa jsou jako stvořená pro rychlou úpravu a také grilování. Prsní řízky mají křehké maso s minimem tuku, čímž jsou náchylné k vysušení - proto kuřecí prsa často doplňujeme omáčkami a marinádami. Dobrým trikem může být nakrájení masa na malé kousky, díky čemuž do sebe lépe nasáknou připravenou omáčku. 

Kuřecí smažené řízky 

Řízky jsou nejoblíbenější klasikou u malých i velkých strávníků. Obalujeme je v tradičním trojobalu a smažíme na tuku dozlatova. Naložením kuřecích prsou do jogurtu přes noc docílíme dokonale šťavnatého a křehkého masa. Poté je stačí už jen obalit ve strouhance a osmažit. Výborná jsou také nejrůznější křupavá těstíčka

Kuřecí prsa na přírodní způsob

Lahodnou a zdravější úpravou jsou přírodní kuřecí řízky. Jednoduše maso okořeníme podle chuti, obalíme v hladké mouce a zprudka orestujeme na pánvi na trošce oleje z obou stran. Poté je podlijeme malým množstvím vody, přidáme oblíbené bylinky a dáme zapéct do trouby. Podáváme s vařenou rýží

Plněné kuřecí prsní řízky

Kuřecí prsní řízky můžeme plnit mnoha variacemi, čímž si připravíme pokrm přesně podle naší chuti. Maso podélně rozřízneme a vytvoříme kapsu. Mezi oblíbené náplně patří šunka a sýr, špenát a feta, houby nebo také sušená rajčata s mozzarellou. Okraje řízku můžeme upevnit párátkem a poté obalíme v trojobalu a osmažíme. Další možností je pečení plněných kuřecích řízků v troubě. 

Kuřecí prsní řízky s omáčkou

Kuřecí maso je s omáčkami lahodné a šťavnaté, vyhneme se tak jeho možnému vysušení. Oblíbené omáčky jsou se smetanovým základem či hříbky, ale také zeleninové, sýrové nebo rajčatové. Jako přílohu můžeme zvolit téměř cokoliv - rýži, brambory, hranolky i těstoviny. 

Tortilly a wrapy z kuřecích prsních řízků 

Wrapy a tortilly představují snadný a rychlý způsob, jak si dát něco dobrého na zub - i za pochodu na cestách. Můžeme si je připravit s oblíbenou náplní, zeleninou, sýrem, masem nebo dipem. Chutnají teplé i studené. Kuřecí prsní řízky je dobré do tortill nakrájet na plátky a ogrilovat nebo opéct na pánvi. 

Marinované kuřecí prsní řízky

Díky marinádám je kuřecí maso chutnější a šťavnatější. Základem marinády může být olivový olej, sůl, pepř, česnek a bylinky, jako je rozmarýn, oregano a tymián. Podle chuti můžeme marinádu obměňovat a přidat na pikantnosti či zvýraznění chuti sójovou omáčkou, zázvorem, medem i balzamikovým octem. Kuřecí prsní řízky marinujeme alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne. 

Připravte si podle našeho videonávodu vynikající kuřecí prsní řízky v marinádě s vůní zázvoru a kari. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky