Jak využít mandarinky v kuchyni? Tyto pokrmy rozehrají vaše chuťové pohárky
Právě přichází hlavní sezóna mandarinek, malých citrusových plodů z exotické dálky, které mají lahodnou až medově sladkou chuť. Mandarinky obsahují širokou škálu vitamínů důležitých zejména pro posílení imunity.
Mandarinky nejčastěji jíme čerstvé a to tak, že oloupeme slupku a vychutnáme si tak jejich božsky sladkou chuť a vůni. Mandarinky ale využíváme i do moučníků, zmrzlinových pohárů, salátů, pečených mas nebo jako ozdobu slaných jednohubek. Ani slupky z mandarinek nemusí přijít na zmar. Můžeme je nastrouhat, nasušit a využívat do pokrmů nebo si z nich kandováním připravit lahodný mls.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Saláty s mandarinkami
Mandarinky se skvěle hodí do ovocných i zeleninových salátů, kterým dodají potřebnou svěžest a šťavnatost. Nejoblíbenější je kombinace s mrkví, zelím a oříšky či slunečnicovými semínky. Jako zálivku můžeme dobře využít i mandarinkovou šťávu.
Slaná jídla s mandarinkami
Pokud vyhledáváte sladko-slané kombinace jídel, budou pokrmy s mandarinkami přesně podle vašich chutí. K mandarinkách se nejvíce hodí kuřecí a krůtí maso s rychlou přípravou. Mandarinky stačí chvíli s masem podusit a krásně změknou. Jako specialitu vyzkoušejte mandarinky grilovat.
Poháry s mandarinkami
Poháry jsou na přípravu velmi jednoduché a vypadají fantasticky. Využijeme do nich čerstvé i kompotované mandarinky. Často se přidává "křupavý" element a to piškot, sušenka nebo třeba müsli. Jednotlivé ingredience vrstvíme na sebe, ozdobíme a můžeme servírovat.
Moučníky s mandarinkami
Moučníky s mandarinkami nejenže vypadají krásně, ale jsou šťavnaté a vláčné. Využíváme do nich nejčastěji kompotované mandarinky ve sladkém nálevu. Zároveň jsou mandarinky skvělým základem pro nepečené moučníky, které se těší velké oblibě pro svou rychlou přípravu.
Komentáře