Jak využít mrkvovou nať? 5 důvodů, proč ji nevyhazovat, ale dál zužitkovat
Mrkvová nať je nejen jedlá, ale i zdravá a chutná. Obsahuje důležité vitamíny a minerály, které prospívají organismu. Můžete ji využít do polévek, pesta, salátů i domácích vývarů. Objevte s námi způsoby, jak ji správně zpracovat.
Mrkvová nať je často považována za odpad a končí v koši, přestože je jedlá a plná cenných živin. Nať z mrkve obsahuje vitamíny, ale i minerály (vápník a draslík) a antioxidanty, které prospívají zdraví. Má svěží, lehce nahořklou chuť, která připomíná petržel a koriandr, a skvěle se hodí do různých pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat mrkvovou nať
Pokud nať nespotřebujete v kuchyni, lze ji využít také do kompostu, který svým složením obohatí, chutnat bude i domácím hlodavcům nebo poslouží jako zelená součást květinových aranžmá.
- Pesto z mrkvové natě vytvoříte smícháním natě s olivovým olejem, česnekem, ořechy a solí. Takové pesto si nejlépe vychutnáte k těstovinám nebo pečivu.
- Mrkvovou nať můžete použít i k výrobě bylinkového másla, kdy ji nasekáte a smícháte s máslem, solí a česnekem.
- Přidáním natě do zeleninového nebo masového vývaru získáte výraznější chuť a více vitamínů.
- Jemně nasekanou nať lze přidat do salátů nebo pomazánek, kde nahradí klasické bylinky.
- Pro zvýšení obsahu vitamínů ji můžete přidat do zeleninových šťáv nebo smoothie.
Mrkvová nať rozhodně nepatří do koše. Je bohatá na vitamíny a minerály a skvěle se hodí do kuchyně i pro další využití v domácnosti. Ať už ji přidáte do pesta, polévek nebo ke krmivu pro zvířata, pomůže vám snížit plýtvání a využít vše, co příroda nabízí.
Komentáře