Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvová nať je nejen jedlá, ale i zdravá a chutná. Obsahuje důležité vitamíny a minerály, které prospívají organismu. Můžete ji využít do polévek, pesta, salátů i domácích vývarů. Objevte s námi způsoby, jak ji správně zpracovat.

Mrkvová nať je často považována za odpad a končí v koši, přestože je jedlá a plná cenných živin. Nať z mrkve obsahuje vitamíny, ale i minerály (vápník a draslík) a antioxidanty, které prospívají zdraví. Má svěží, lehce nahořklou chuť, která připomíná petržel a koriandr, a skvěle se hodí do různých pokrmů. 

Jak zpracovat mrkvovou nať

Pokud nať nespotřebujete v kuchyni, lze ji využít také do kompostu, který svým složením obohatí, chutnat bude i domácím hlodavcům nebo poslouží jako zelená součást květinových aranžmá.

  1. Pesto z mrkvové natě vytvoříte smícháním natě s olivovým olejem, česnekem, ořechy a solí. Takové pesto si nejlépe vychutnáte k těstovinám nebo pečivu.
  2. Mrkvovou nať můžete použít i k výrobě bylinkového másla, kdy ji nasekáte a smícháte s máslem, solí a česnekem.
  3. Přidáním natě do zeleninového nebo masového vývaru získáte výraznější chuť a více vitamínů.
  4. Jemně nasekanou nať lze přidat do salátů nebo pomazánek, kde nahradí klasické bylinky.
  5. Pro zvýšení obsahu vitamínů ji můžete přidat do zeleninových šťáv nebo smoothie.

Mrkvová nať rozhodně nepatří do koše. Je bohatá na vitamíny a minerály a skvěle se hodí do kuchyně i pro další využití v domácnosti. Ať už ji přidáte do pesta, polévek nebo ke krmivu pro zvířata, pomůže vám snížit plýtvání a využít vše, co příroda nabízí.

Komentáře

Další tipy a triky