Co se žloutky a bílky po vyfukování? Spotřebujte je do oblíbených jídel
Příprava na Velikonoce přináší pečení či vaření řady tradičních velikonočních pokrmů. Další častou činností je chystání jarních dekorací a s tím spojené vyfukování vajec. Co si ale počít s přebytkem syrových vajec, která po vyfukování zůstávají?
Vajec je zkrátka v období Velikonoc někdy až příliš. Ať už jsou to vejce vařená natvrdo, nebo syrová vejce z vyfukování, která můžeme použít do řady jídel. Zapátrejme mezi svými oblíbenými recepty, nebo se nechme inspirovat následujícími tipy na vaječná jídla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak odměřit vajíčka do receptu
Pokud máme více vajec v jedné nádobě a potřebujeme jich oddělit do receptu menší množství, pak stačí z rovnoměrně promíchaných bílků a žloutků odvážit 50 gramů na 1 vejce. Samozřejmě záleží z jaké hmotnostní třídy jsou naše vejce, 50 gramů totiž odpovídá střední velikosti vajec.
Omelety, míchaná vejce a chleba ve vajíčku
Omelety, míchaná vejce či chleba ve vajíčku jsou oblíbené rychlé večeře, při kterých s nadbytkem z vyfouknutých vajec rychle zatočíme. Pokud máme vajec opravdu hodně, chceme je rychle zpracovat, a drahocenný čas si ponechat na zdobení kraslic, pak je některá z těchto možností dobrou volbou. Jídlo doplníme jarními bylinkami a určitě si pochutnáme.
Zapékaná jídla
Osmažená jídla ve vajíčku
Další možností je připravit si oblíbené rychlovky jako je knedlík s vajíčkem či květák na mozeček. Snadná příprava, případně i spotřebování zbytků knedlíku, nebo třeba chleba z předchozího dne, je příjemným benefitem, které tato jídla přináší. Jídlo doplníme kyselou okurkou a syrovou zeleninou, a určitě si pochutnáme.
Sladké moučníky
Z vajec upečeme celou řadu moučníků. Jen pozor, vyberme si recept, ve kterém není třeba mít oddělený bílek a žloutek, protože ty se nám pravděpodobně při vyfukování vajec pomíchaly. Vybírat můžeme například z hrníčkových moučníků, které jsou na přípravu rychlé a jednoduché.
Co dalšího s vajíčky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Jak ochutit a vylepšit míchaná vajíčka? S pažitkou a čerstvým chlebem je připravíme během chvilky
Jak vyfouknout vejce jednou dírkou. Poradíme jednoduchou vychytávku
Komentáře