Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se žloutky a bílky po vyfukování? Spotřebujte je do oblíbených jídel
Zdroj: pixabay, congerdesign

Příprava na Velikonoce přináší pečení či vaření řady tradičních velikonočních pokrmů. Další častou činností je chystání jarních dekorací a s tím spojené vyfukování vajec. Co si ale počít s přebytkem syrových vajec, která po vyfukování zůstávají?

Vajec je zkrátka v období Velikonoc někdy až příliš. Ať už jsou to vejce vařená natvrdo, nebo syrová vejce z vyfukování, která můžeme použít do řady jídel. Zapátrejme mezi svými oblíbenými recepty, nebo se nechme inspirovat následujícími tipy na vaječná jídla.

Jak odměřit vajíčka do receptu

Pokud máme více vajec v jedné nádobě a potřebujeme jich oddělit do receptu menší množství, pak stačí z rovnoměrně promíchaných bílků a žloutků odvážit 50 gramů na 1 vejce. Samozřejmě záleží z jaké hmotnostní třídy jsou naše vejce, 50 gramů totiž odpovídá střední velikosti vajec. 

Omelety, míchaná vejce a chleba ve vajíčku

Omelety, míchaná vejce či chleba ve vajíčku jsou oblíbené rychlé večeře, při kterých s nadbytkem z vyfouknutých vajec rychle zatočíme. Pokud máme vajec opravdu hodně, chceme je rychle zpracovat, a drahocenný čas si ponechat na zdobení kraslic, pak je některá z těchto možností dobrou volbou. Jídlo doplníme jarními bylinkami a určitě si pochutnáme.

Zapékaná jídla

Nadbytek vajec použijeme i do zapékaných jídel, kterých je nepřeberné množství. Zapékáme brambory, těstoviny, různé druhy masa a zeleniny. Zapéct můžeme i palačinky, které navíc samy o sobě připravujeme z vajec. 

Osmažená jídla ve vajíčku

Další možností je připravit si oblíbené rychlovky jako je knedlík s vajíčkem či květák na mozeček. Snadná příprava, případně i spotřebování zbytků knedlíku, nebo třeba chleba z předchozího dne, je příjemným benefitem, které tato jídla přináší. Jídlo doplníme kyselou okurkou a syrovou zeleninou, a určitě si pochutnáme.

Sladké moučníky

Z vajec upečeme celou řadu moučníků. Jen pozor, vyberme si recept, ve kterém není třeba mít oddělený bílek a žloutek, protože ty se nám pravděpodobně při vyfukování vajec pomíchaly. Vybírat můžeme například z hrníčkových moučníků, které jsou na přípravu rychlé a jednoduché.

Co dalšího s vajíčky

Stále přemýšlíte, co si ještě počít se zbytkem vajec? Připravte si třeba výbornou drožďovou pomazánku nebo drožďové knedlíčky podle následujícího video-receptu. A tip na závěr: drožďové knedlíčky se snadno mrazí, proto si je můžeme připravit do zásoby. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli