Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitku využíváme jak v teplé, tak i ve studené kuchyni. Slabě voní i chutná po cibuli a má lehce štiplavou chuť. Nať pažitky můžeme využít nejen k dochucení salátů a pomazánek, ale i polévek či namazaného chleba s máslem.

Pažitka je blízká příbuzná česneku a cibule, nejdůležitější je z ní zelená nať, která je bohatým zdrojem vitamínů i minerálů. Stejně jako i jiné bylinky používáme pažitku vždy čerstvě utrženou, ale natrhaná vydrží uskladněná v lednici i několik dní.

Jak využít pažitku v kuchyni

Pažitka je výtečnou bylinkou, kterou můžeme pěstovat celoročně v truhlíku či v květináči. Na pokrmy ji využíváme vždy v čerstvém stavu, nasušená ztrácí své aroma i účinné látky. Poradíme, kde všude ji využít:

  • Pažitka nám dokonale ochutí pomazánky, zvlášť ty, do kterých nechceme použít cibuli. Navíc jim dodá svěží barvu a také je ozdobí.
  • Do svěžích jarních salátů pažitku lehce zakombinujeme a dokáže je skvěle ochutit. Použít ji nemusíme pouze do zeleninového salátu, ale také do bramborového.
  • I bezmasá jídla či přílohy můžeme doplnit o pažitku nasekanou nadrobno. Báječně dochutí například míchaná vajíčka, šťouchané brambory nebo zeleninové polévky.

Pojďte si připravit chutnou jarní omáčku s pažitkou, která je doplněná o vařené brambory, maso nebo také vejce. Napište nám do komentáře, jak se vám povedla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky