Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít šalotku v kuchyni? Chutí je jemnější a lahodnější než klasická cibule. V omáčkách se navíc dokonale rozpustí
Zdroj: Toprecepty-mika59

Malé a podlouhlé šalotky uspokojí i náročné labužníky. Chutí jsou jemné a postrádají typickou pikantnost cibule. V pokrmu nikdy nezastíní ostatní suroviny a při skladování se nemusíme obávat klíčících výhonků.

Šalotka v naší kuchyni

Šalotka pochází z Asie, ale v dnešní době je běžně dostupná na místních trzích a v supermarketech. Řadí se sice mezi cibule, nicméně chuť má nasládlou a lehce připomíná česnek. Můžeme ji snadno pěstovat i na zahrádce a úrodu hojně využívat v kuchyni. 

Proč je šalotka zdravá

Šalotka obsahuje spoustu antioxidantů, které zlepšují zdraví srdce a mozku a také zpomalují růst rakovinných buněk. Stejně jako cibule má antivirové vlastnosti a pomáhá při léčbě infekcí a nemocí. Určitě se proto vyplatí používat ji co nejčastěji.

Šalotka v polévkách

Šalotku využijeme jako základ do polévek místo cibule. Svou jemností se hodí do krémových polévek, zeleninových, jemných chřestových a luštěninových. Nejčastěji ji nakrájíme najemno a zpěníme v hrnci na másle. Poté přidáme další ingredienci, případně využijeme na přípravu jíšky

Šalotka v omáčkách

Najemno nakrájená šalotka se nám během vaření zcela rozpustí a vytvoří dokonale sametovou omáčku. Toho bychom u klasické cibule docílili jen opravdu dlouhým vařením. 

Šalotka k masu 

Šalotku využijeme jako delikátní přílohu k masu. Stačí ji krátce opéct nebo zkaramelizovat, aby získala sladký nádech. Malé cibulky se pro svou velikost dobře jí a na talíři vypadají skvěle. Rozhodně nezklamou ani v létě na grilu

Studené pohoštění ze šalotky

Šalotku můžeme konzumovat i v syrovém stavu, jen nesmíme zapomínat, že nadýmá stejně jako cibule. Využijeme ji do salátů, pomazánek a jednohubek. Spotřebovat můžeme i šalotkovou nať, která se vzhledem podobá pažitce. 

Šalotka ve spojení s hovězím

Na závěr pro vás máme inspiraci na slavnostní oběd - hovězí po burgundsku, tentokrát s restovanými šalotkami, který snadno připravíte podle našeho videonávodu

Další tipy a triky