Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Vanilkový lusk je poměrně drahé koření, ale jeho vůně je nenahraditelná. I když se vyrábí umělý vanilin, který běžně používáme, pravá vanilka voní jinak.
Vanilku koupíme jako fermentovaný a sušený lusk, mletou nebo v podobě extraktu. Extrakt se vyrábí vylouhováním vanilky v alkoholu. Správný extrakt je tmavý a hustý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nejlépe využít vanilku
- Vanilkový lusk rozřízneme podélně. Špičkou nože z něj vyškrábneme dřeň se semínky. Oboje využijeme při přípravě krémů, sladkých jídel, moučníků, nápojů a zmrzlin. Svoji vůni nejlépe rozvine při zahřátí a ve spojení s cukrem.
- Na přípravu krému vhodíme rozříznutý lusk i semínka do mléka nebo smetany a minutku povaříme. Necháme asi půl hodiny odstát, aby se rozvinula vůně. Pak můžeme samotný lusk vylovit, usušit a vložit do cukru k výrobě vanilkového cukru. Lusk lze použít opakovaně, pokud jeho vůně nezeslábne. To je velmi ekonomický způsob použití.
- Lusk nemusíme řezat. Lze jej použít do cukru v celku. Můžeme jej také s cukrem rozmixovat (1 lusk na asi 300 g cukru) tak, aby se v cukru stejnoměrně rozptýlil. Takový cukr bude velmi aromatický.
- Mleté vanilky stačí vždy množství na špičku nože, její vůně je velmi intenzivní. Uchováváme ji dobře uzavřenou, aby vůně nevyprchala.
- Také extrakt použijeme v malém množství, většinou ho stačí 1 kávová lžička. Pozor, neplést extrakt s uměle aromatizovanou esencí (trestí). Tresť dávkujeme jen po kapkách.
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Receptů na vanilkové rohlíčky je mnoho, vůně vanilky je ale všechny spojuje a tvoří z nich úžasně voňavé cukroví. Tato vůně totiž k Vánocům nerozlučně patří, a to nejen v podobě oblíbených vanilkových rohlíčků.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 10 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 12 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 12 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 12 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodné vanilkové rohlíčky, tentokrát bez použití ořechů. Oblíbené cukroví připravíme jednoduše a rychle
Na křehké vinné cukroví stačí jen 3 ingredience a cukr na obalení. Příprava je velmi snadná a chuť skvělá
Cukrář Josef Maršálek upekl dort s čokoládou, bramborami a chipsy: Některé ingredience se prostě milují, vysvětlil
Komentáře