Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zbylou čočku. Dá se zpracovat více způsoby - záleží na nás, čemu dáme přednost
Zdroj: Top recepty

Čočka je chutná, levná a výživná. Když ji máme uvařenou k obědu (třeba na kyselo), někdy nám trochu zůstane. Na oběd pro všechny už to není, ale posloužit může i tak dobře.

Zbylou čočku lze použít jako dobrý základ různých dalších jídel - hodnotný, co se týče obsahu důležitých živin, ale co se týče ceny čočky, tak navzdory zdražování čočka stále patří mezi velmi levná jídla. A co tedy snadno připravíme z malého množství čočky?

  1. Můžeme uvařit čočkovou polévku. Je to velmi jednoduché a rychlé. Stačí přidat několik surovin a polévka je hotová během chvilky. Co lze přidat: na kostečky nakrájené brambory, trochu zeleniny (třeba z mrazničky - např. mrkev, hrášek, květák, pórek), majoránku, zeleninový bujón, jíšku a na závěr hlavně utřený nebo rozmačkaný česnek.
  2. Trochu čočky můžeme zpracovat na chutnou pomazánku. Jednoduše ji rozmixujeme např. s neochuceným pomazánkovým máslem, 3 stroužky česneku (záleží na množství čočky) a lžičkou plnotučné hořčice. Můžeme použít i jiné recepty na čočkové pomazánky.
  3. Vychlazená a nerozvařená čočka je vhodná do salátů.
  4. Čočku po rozmixování použijeme jako základ karbanátků, čočkové sekané i různých smažených nebo v troubě pečených placiček
  5. Pokud víme, že uvařenou čočku v nejbližší době nespotřebujeme, zamrazíme ji a využijeme až podle potřeby. Zmrazit ji můžeme buď v plastové krabičce nebo mikrotenovém sáčku. 

Stejným způsobem jako zbytek čočky lze používat i zbytky dalších luštěnin - např. cizrny, soji, fazolí. Pokaždé si pochutnáme, hlavně příprava luštěninových pomazánek je velmi rychlá a praktická. Luštěninové pomazánky oceníme v době stoupajících cen za máslo a jiné mléčné výrobky, které jinak často používáme k mazání na pečivo.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky