Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při zavařování vše musí být perfektně čisté, aby se obsah kvůli různým nečistotám nezačal kazit. Začátečníci možná s postupem váhají, ale spolehlivá čistota je pro výrobu kvalitních zavařenin základem. Máme pro vás několik tipů.

Sklenice musí být ještě před plněním dostatečně umyté a sterilizovanéPři zavařování bude jejich obsah vystaven po dostatečně dlouhou dobu teplu, které se postará o likvidaci choroboplodných zárodků.

Není na tom nic složitého a některé způsoby používaly i naše babičky.

  1. V troubě: Sklenice nejprve dobře umyjeme (zvenčí i zevnitř) teplou vodou a pokud k tomu použijeme mycí prostředek, důkladně jej z nich opláchneme. Sklenice necháme okapat dnem vzhůru. Po několika minutách je narovnáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Po 5–10 minutách plech vyjmeme (jsme opatrní, protože sklenice jsou horké) a poté se můžeme pustit do zavařování.
  2. V myčce: Jednoduchá sterilizace sklenic se dá provést v myčce na nádobí. Nastavíme program s vyšší teplotou a do myčky nedáváme mycí prostředky. Jakmile proběhne program, můžeme hned sklenice používat podle potřeby k zavařování.
  3. V hrnci s vodouSklenice lze sterilovat také ve vodní lázni. Stačí je narovnat do většího hrnce s vodou, postavit na sporák a přivést k varu. Vaříme při mírném varu asi 10 minut, potom vypneme a sklenice necháme v hrnci pod pokličkou až do té doby, kdy budou potřeba k plnění.                                                    

Do připravených sklenic plníme marmelády a džemy, ovoce k zavaření i další úrodu ze zahrádek. Dobrým pomocníkem při plnění je nálevka, která chrání okraje sklenic před znečištěním.

Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit třešňový kompot. Přejeme, ať se povede.

 

Komentáře

Ekimix: Do trouby dávám sklenice nasucho a teplotu mám 100 °C :-K

Ekimix: Mně se nejvíc osvědčilo jednoduše do sklenic nalít vroucí vodu, po chvíli vylít. Je to rychlé.

Článek by bylo třeba trochu doplnit. Do trouby sklenice podlité vodou nebo nasucho? Na kolik stupňů? V hrnci kolik vody? Sklenice zcela ponořit? Když to nevím, potřebuji kompletní návod, kdybych to věděla, nepotřebuji tento článek.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky