V mrazivých dnech se může stát, že brambory namrznou. Víme, jak je zachránit
Namrzlé brambory mají protivně nasládlou chuť. Můžeme toho u malého množství brambor využít tak, že z nich připravíme sladké jídlo nebo moučník, ale u většího množství to nejde. Dříve se namrzlé brambory uvařily praseti nebo drůbeži, ale tuto možnost dnes má málokdo. Přesto je nemusíme vyhodit.
Jak zachránit namrzlé brambory
Při skladování brambor se škrob vlivem nízkých teplot mění na cukry a my ty cukry musíme v co nejvyšší míře z brambor dostat. Pomůže k tomu několik starých triků našich babiček.
- Namrzlé brambory je potřeba co nedříve zpracovat, protože dlouho nevydrží.
- Postupně je aklimatizujeme. To znamená, že je přeneseme a rozložíme v jedné vrstvě nejdříve na chodbu nebo do chladnější místnosti a po týdnu teprve do tepla. Zde je necháme opět asi týden "vydýchat".
- Před vařením je namočíme do studené vody a necháme v ní 2-3 hodiny odmočit. Lépe to funguje u brambor, které jsou už bez slupky.
- Při vaření v polovině času první vodu vylijeme, vložíme do nové vroucí vody, přidáme lžičku octa a teprve dovaříme. Tím se zbavíme většiny cukru.
Jak zpracovat nasládlé brambory
Mírnou nasládlost můžeme částečně maskovat osmaženou cibulkou, bylinkami a kořením, nebo z brambor připravit těsto na moučník či sladké jídlo. Příkladem mohou být lokše. Jeden z receptů názorně předvádí naše video.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře