Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zachránit tuhé maso? Měkkého masa docílíte alkoholem, octem nebo tukem
Zdroj: Toprecepty

Tuhé maso je strašákem mnohých hospodyněk. Nejčastěji se s tímto problémem setkáme u masa hovězího, které je známé pro svou potřebu delšího času k přípravě. Téměř vždy je však možnost, jak maso zachránit.

Během přípravy masa je důležité dbát na zachování jeho struktury a šťavnatosti. Na vysušeném a tuhém mase si nikdo nepochutná. "Zadařilo se" a nyní stojíte nad tuhým masem, které se má za chvíli servírovat? Zachovejte klid - víme, co s tím.

Jak zachránit příliš tuhé maso

Tuhé maso lze zachránit několika snadnými kroky, projděte si je s námi:

  1. K vařícímu se masu přidejte lžíci rumu nebo vodky. Ano, je to zvláštně znějící rada, ale maso bude opravdu měkčí a nebojte - alkohol nebude nijak znát.
  2. Další možností je přidání prášku do pečiva, octa nebo jedlé sody do vody k masu. Všechny tyto ingredience poslouží k nabytí křehkosti masa.
  3. Dostatek času na vaření tužšího masa je však základní radou, kterou vám dají i vaše babičky. Vše má totiž svůj čas a některé postupy nelze uspěchat.
  4. Tuhé maso můžete nakrájet ostrým nožem na co nejtenčí plátky nebo rozdělit na vlákna, zalít ho výpekem nebo k němu připravit rychlou omáčku (smetanovou, houbovou, rajčatovou), která poslouží k jeho dalšímu změkčení.
  5. Maso na talíři omastěte - stačí oříšek másla nebo kvalitní olivový olej.
  6. Tlakový hrnec je skvělým pomocníkem, díky němu je maso rychleji uvařeno a je měkčí než při běžné přípravě. Máte-li pravidelně problém s tuhým masem, zvažte jeho koupi, rozhodně neprohloupíte. Stejně parádní je také pomalý hrnec.
Připravte si s námi svíčkovou na smetaně, kdy o výsledném stavu masa rozhoduje už jeho příprava. Díky správnému prošpikování bude maso šťavnaté, zatáhnutí na pánvi pomůže proti jeho vysušení a pozvolné pečení v uzavřeném pekáči zajistí dokonale rozpadající se maso. Nebojte se delšího času přípravy, stojí to za to.

Komentáře

Další tipy a triky