Jak zahustit kuře na paprice bez mouky? Pomocí cibule, fazolí nebo strouhané cukety
Kuře na paprice je jedno z oblíbených českých pokrmů, které pochází z maďarského paprikáše nebo perkeltu. Jde u kuřecí maso, dušené na paprice se smetanovou omáčkou. Podává se s knedlíky, noky nebo s těstovinami.
Smetanová omáčka ke kuřeti se zahušťuje hladkou moukou, rozmíchanou v mléce nebo ve vodě, méně už jíškou. Jsou lidé, kteří z různých důvodů mouku nesmí nebo nechtějí jíst. Pro ně máme pár rad, jak omáčku zahustit bez použití bílé mouky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nahradit mouku v omáčce
Pokud nesmíme mouku konzumovat nebo ji nemáme doma - dá se nahradit i jinými surovinami. Zde je několik tipů:
- Sladkou smetanu, kterou přidáme do omáčky, musíme zredukovat do hustší konzistence. Smetanu vaříme opatrně, aby jen probublávala - jinak hrozí, že se srazí.
- Osmažená cibule, která tvoří základ jídla, udělá hustou omáčku jen tím, že jí použijeme více. Koneckonců perkelt nebo paprikáš také obsahuje hodně cibule.
- Bílé fazole (sterilované nebo uvařené) se po rozmixování změní v hustou hmotu, která omáčku podle potřeby zahustí.
- Kuřecí maso, které jsme před vařením vykostili, zahustí omáčku masovými vlákny, které se uvolnily z kousků kuřete. Tento způsob přípravy milují děti.
- Cuketa, nastrouhaná na jemném struhadle, je pro svou neutrální chuť vhodná k zahuštění jakékoli omáčky. Důležité je cuketu posolit, vodu z ní vymačkat a pak povařit v omáčce.
- Vařená cuketa - na kousky pokrájenou cuketu povaříme v trošce osolené vody, vyjmeme a tyčovým mixérem rozmixujeme do husté kaše. Vložíme do omáčky.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Jak zdravě zahušťovat? Jednoduchý způsob je rychlý a snadný, pomůže nám tyčový mixér nebo obyčejné sítko
Komentáře