Jak zahustit svíčkovou. Vyberte si jeden ze tří způsobů
Svíčková omáčka bývá prubířským kamenem začínajících kuchařů. Pokud zvládnou uvařit chutnou a přiměřeně hustou omáčku, měkké maso a chutné knedlíky, povzbudí je to v dalších kulinářských pokusech.
Důležitá u této omáčky je nejen chuť, ale i přiměřená hustota. Odhadnout správný poměr surovin bývá oříškem i pro toho, kdo nevaří poprvé. V zahušťování omáčky máme v zásadě tři možnosti. Můžeme ji zahustit smetanou rozkvedlanou s moukou, předem připravenou jíškou nebo rozmixovanou zeleninou, která tvoří základ omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit omáčku moukou
Postup je vhodný pro ty, kdo preferují klasiku.
- Ve smetaně rozkvedláme přiměřené množství hladké mouky (většinou se udává 1 vrchovatá polévková lžíce mouky na 1 litr omáčky).
- S množstvím smetany vám pomůže tento článek.
- Z omáčky odstraníme koření. Maso vyjmeme a odložíme.
- Vlijeme zátřepku do omáčky, rozmixujeme, přivedeme rychle k varu za stálého míchání, snížíme plamen a provaříme asi 20 minut.
- Můžeme také vlít smetanu s moukou přes cedník do již rozmixované zeleninové omáčky a provařit.
- Omáčku dochutíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit omáčku jíškou
Jíška dodá omáčce jiný chuťový rozměr než jen mouka.
- Z omáčky vyjmeme maso a dáme stranou. Vylovíme veškeré koření.
- Připravíme středně tmavou jíšku.
- Vlijeme ji do horké omáčky a rozmixujeme.
- Provaříme asi 15 minut.
- Omáčku zjemníme smetanou a dochutíme.
Jak zahustit omáčku zeleninou
Je to postup pro ty, kdo se vyhýbají zbytečnému množství mouky ve stravě.
- Do základu na omáčku dáme asi o polovinu více zeleniny než obvykle.
- Po dokončení a změknutí maso vyjmeme, odstraníme koření a omáčku rozmixujeme. Zahustí a ochutí ji pouze rozmělněná zelenina.
- Pak omáčku zjemníme smetanou a dochutíme.
Začátečníky provede dobrým receptem krok za krokem naše názorné video.
Komentáře