Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka bývá prubířským kamenem začínajících kuchařů. Pokud zvládnou uvařit chutnou a přiměřeně hustou omáčku, měkké maso a chutné knedlíky, povzbudí je to v dalších kulinářských pokusech.

Důležitá u této omáčky je nejen chuť, ale i přiměřená hustota. Odhadnout správný poměr surovin bývá oříškem i pro toho, kdo nevaří poprvé. V zahušťování omáčky máme v zásadě tři možnosti. Můžeme ji zahustit smetanou rozkvedlanou s moukou, předem připravenou jíškou nebo rozmixovanou zeleninou, která tvoří základ omáčky.

Jak zahustit omáčku moukou

Postup je vhodný pro ty, kdo preferují klasiku.

  • Ve smetaně rozkvedláme přiměřené množství hladké mouky (většinou se udává 1 vrchovatá polévková lžíce mouky na 1 litr omáčky).
  • S množstvím smetany vám pomůže tento článek.
  • Z omáčky odstraníme koření. Maso vyjmeme a odložíme.
  • Vlijeme zátřepku do omáčky, rozmixujeme, přivedeme rychle k varu za stálého míchání, snížíme plamen a provaříme asi 20 minut.
  • Můžeme také vlít smetanu s moukou přes cedník do již rozmixované zeleninové omáčky a provařit.
  • Omáčku dochutíme.

Jak zahustit omáčku jíškou

Jíška dodá omáčce jiný chuťový rozměr než jen mouka.

  • Z omáčky vyjmeme maso a dáme stranou. Vylovíme veškeré koření.
  • Připravíme středně tmavou jíšku.
  • Vlijeme ji do horké omáčky a rozmixujeme.
  • Provaříme asi 15 minut.
  • Omáčku zjemníme smetanou a dochutíme.

Jak zahustit omáčku zeleninou

Je to postup pro ty, kdo se vyhýbají zbytečnému množství mouky ve stravě.

  • Do základu na omáčku dáme asi o polovinu více zeleniny než obvykle.
  • Po dokončení a změknutí maso vyjmeme, odstraníme koření a omáčku rozmixujeme. Zahustí a ochutí ji pouze rozmělněná zelenina.
  • Pak omáčku zjemníme smetanou a dochutíme.

Začátečníky provede dobrým receptem krok za krokem naše názorné video.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky