Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zahustit tradiční rajskou omáčku? Uvařte jemnou omáčku bez hrudek
Zdroj: Top recepty

Tradiční rajská omáčka je skvostem české kuchyně. Připravuje se z rajského protlaku nebo z čerstvých propasírovaných rajčat. Jak ale rajskou zahustit? Nejčastěji máslovou nebo sádlovou jíškou.

Rajskou omáčku můžeme připravit hned několika způsoby, někdo si zvolí rajčatový protlak, ať už domácí nebo kupovaný, nebo použije čerstvá rajčata, která se musí propasírovat. K rajské nesmíme opomenout tradiční houskový knedlík.

Jak zahušťovat rajskou omáčku

Zahuštění jíškouNa zahuštění jíškou potřebujeme lžíci másla (použít můžeme také sádlo nebo přepuštěné máslo) a jednu až dvě lžíce hladké mouky.

  1. Rozehřejeme si tuk, poté do něj nasypeme mouku a řádně promícháme metličkou. Chvíli jíšku restujeme a stále mícháme, aby se nepřipálila.
  2. Nyní jíšku zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme metličkou. Přivedeme k varu a necháme provařovat asi 10 minut. Jíšku nikdy nezaléváme horkým vývarem, díky tomu by omáčka rychle zhoustla a vytvořily by se hrudky.

Zahuštění zeleninouRajská lze uvařit bez zahuštění moukou. V podstatě je pouze třeba dát do základu dostatečné množství zeleniny, kterou následně rozmixujeme a propasírujeme, čímž se nám omáčka krásně zahustí.

Na tradiční rajskou omáčku, která se zahušťuje jíškou, se můžete podívat v tomto videoreceptu. Napište nám do komentáře, jak se vám omáčka povedla. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky