Jak zatáhnout maso na pánvi? Vysvětlíme, jak se to dělá a proč je to důležité
V receptech často čteme, že máme maso nechat zatáhnout. Co to ale vlastně znamená? Zkušené kuchařky vědí, ale začátečníci mnohdy tápou a nejsou si jistí, co se po nich vlastně chce. Není to nic složitého, vše snadno vysvětlíme.
A proč maso nejprve zatahujeme? Důvod je prostý, maso zůstane šťavnaté. Tím, že ho zatáhneme na pánvi, uzavřeme všechny šťávy uvnitř a ty nám během pečení zůstanou hezky v mase a nevytečou ven. Ze stejného důvodu nepícháme do masa vidličkou, ale používáme obracečky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat zatáhnout maso na pánvi
Abychom docílili křupavější kůrky, můžeme maso před smažením obalit v hladké mouce.
- Nejprve si dobře rozpálíme pánev, na kterou nalijeme olej a počkáme, než se rozpálí i ten.
- Na rozpáleném oleji či sádle opečeme celý kus masa ze všech stran. Maso se tím "uzavře" a nedovolí šťávě unikat ven.
- Maso pak dopečeme v troubě tak, jak jsme zvyklí.
Zatažené maso můžeme péct v troubě nebo také dusit. Stejně postupujeme třeba i při vaření guláše, kdy necháme kostky masa nejprve zatáhnout a teprve potom je podlijeme a dusíme do změknutí.
Komentáře