Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Zavařovací hrnec má své výhody, ale potřebujeme místo na jeho uskladnění. Zavářet můžeme i v troubě, v mikrovlnce nebo v myčce. Dokonce můžeme zavářet i v obyčejném velkém hrnci - kromě hrnce nám k tomu bude stačit utěrka a voda. Začátečníkům poradíme, jak postupovat.
Zaváření není složité a jistě nám brzy budou v komoře přibývat uložené sklenice s oblíbenými zavařeninami. Pokud použijeme ovoce a zeleninu z vlastní zahrady, rozhodně se to vyplatí. Oblíbených postupů zavařování je více. Jedním z nich je zaváření v hrnci. Nepotřebujeme k tomu žádnou zvláštní pomůcku, stačí nám hrnec a utěrka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat v hrnci
Při práci je důležité dbát na čistotu a chránit se před opařením. Postup zavařování je jednoduchý, nemusíme mít ani teploměr.
- V troubě si necháme nejprve vypařit umyté zavařovací sklenice.
- Vypařené sklenice plníme marmeládou, lečem (nebo jiným produktem) pomocí nálevky.
- Na rovnání např. okurek nebo čerstvého ovoce do sklenic nálevku nepotřebujeme.
- Je-li třeba, tak hrdla sklenic po naplnění dobře očistíme a osušíme. Poslouží obyčejný ubrousek, namočený do vody nebo do malého množství alkoholu. Pak hrdlo otřeme ještě suchým ubrouskem.
- Naplněné sklenice uzavřeme čistými a nepoškozenými šroubovacími víčky (nebo víčky Omnia), která můžeme vypláchnout též malým množstvím alkoholu.
- Na dno většího hrnce dáme asi 3–5 cm vody a složenou utěrku.
- Uzavřené sklenice pokládáme do hrnce na vlhkou utěrku a hrnec uzavřeme pokličkou.
- Sterilaci provádíme za mírného varu přibližně 20 minut.
- Po vyjmutí z hrnce sklenice narovnáme vedle sebe na utěrku a přikryjeme je ručníkem.
- Necháme je pozvolna vychladnout.
- Pak už stačí sklenice popsat (název obsahu a datum zpracování).
- Tímto způsobem pečlivě připravené zavařeniny (např. marmelády a džemy) jsou velmi trvanlivé a nekazí se.
O tom, jak zavařovat v troubě, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Jak zavařit václavky: S kořením a zeleninou chutnají výtečně a Jednoduchý postup zvládne podle návodu každý
Komentáře