Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červená řepa se snadno pěstuje, sklízí i zavařuje. Pokud se o rostliny dobře staráme a dopřejeme jim dostatek prostoru i vláhu, tak bulvy pěkně narůstají a chutnají velmi dobře. Sklizenou řepu brzy zpracujeme, dokud je svěží a čerstvá.

Červená řepa má při správném zpracování příjemnou a jemně nasládlou chuť. Hodí se do pomazánek i do moučníků, je nepostradatelnou součástí tradičního boršče, můžeme ji péct, vařit i grilovat. Co tedy s ní, když koncem léta a na podzim sklízíme velkou úrodu řepy po koších? Část můžeme zmrazit, usušit nebo uložit podobně jako mrkev do písku. Zřejmě nejoblíbenějším produktem z červené řepy je naložená řepa ve sladkokyselém nálevu.

Jak zavařit červenou řepu

Postup není složitý a podle našeho receptu ho zvládnou i méně zkušení. Výsledkem bude zavařená řepa s voňavou kořeněnou příchutí.

  1. Na základní dávku podle receptu (tj. 8 kg řepy) si uvařte nálev z 1 l octa, 2 l vody, 100 g soli, 450 g cukru krupice, 8 g anýzu, 12 g kmínu a 12 g fenyklu.
  2. Nálev si připravte v hrnci tak, že všechny suroviny společně svaříte a pak necháte pod pokličkou stát až do druhého dne. Během té doby se chuť koření příjemně uvolní.
  3. Řepu dobře umyjte a zbavte hlíny, pak ji uvařte ve vodě, a to se slupkou i oběma konečky řepy. Že je řepa správně uvařená, to poznáte, když do ní (do středu bulvy) píchnete ostrým nožíkem - měla by být pevná, při zavařování ještě trochu změkne. Při zkoušce začíná z řepy utíkat šťáva, proto do ní nepíchejte zbytečně. 
  4. Tip 1: Nejspíš máte některé řepy větší, jiné menší - doporučujeme uvařit každou "skupinu" zvlášť, protože budou na uvaření potřebovat odlišný čas. Vařit řepu můžete i v páře (což je velmi šetrné - zbytečně se nevyluhuje šťáva včetně důležitých látek) nebo upéct v troubě na plechu.
  5. Po částečném vychladnutí (aby vás nepálily ruce) řepu oloupejte, jde to velmi snadno - ze slupek skoro "vyklouzává", a nakrájejte ji podle potřeby (obvykle na kolečka nebo kostičky), případně ji nahrubo nastrouhejte.
  6. Nakrájenou řepu narovnejte do dobře vymytých sklenic. Pokud máte myčku na nádobí, nejsnáze je umyjete v ní. K rovnání do sklenic využijte nálevku (prodává se k tomuto účelu), abyste zbytečně neznečistili okraje sklenic.
  7. Pak už jen stačí, také pomocí nálevky, zalít řepu přecezeným nálevem, okraje sklenic podle potřeby dobře otřít, sklenice zavíčkovat a 20 minut sterilovat. Použijte buď sklenice se šroubovacími víčky nebo sklenice s víčky Omnia.
  8. Tip 2: Pokud je pro vás koření příliš aromatické, můžete některé ubrat, aby vám výsledná chuť vyhovovala. Naopak můžete přidat nakrájený křen, stačí jen kousek na každou sklenici.
  9. A jak sterilovanou řepu konzumovat? Hodí se k mnoha jídlům, podobně jako sterilované okurky. Výborně chutná např. k pečeným bramborám a zapečeným těstovinám. Pokud ji přidáte do polévky, počítejte s tím, že ji trochu okyselí.

Podívejte se na celé znění receptu na naloženou červenou řepu.

Můžete vyzkoušet i osvědčený nálev s nižším podílem octa - získáte ho svařením 8 dcl vody, 2 dcl octa a 1 lžíce soli, cukr přidejte podle chuti.

Možná vás zaujmou i oblíbené sladké recepty z červené řepy. Řepu můžete přidat do koláčů i bábovek, výborně s ní chutnají muffiny a vafle nebo rovnou čokoládový dort.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky