Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování křenu je skvělý způsob, jak si jeho ostrou chuť a zdravé vlastnosti uchovat po celý rok. Čerstvý křen je výborný jako příloha k masu nebo do omáček, ale jeho sezóna je omezená. Zavařením si jeho chuť uchováte po dlouhou dobu.

Základem úspěšného zavařování je správná příprava křenu. Nejprve je třeba křen důkladně očistit od zeminy a oloupat. Poté jej nastrouháme najemno. Pokud chcete snížit jeho ostrost, můžete jej krátce spařit vroucí vodou. Důležité je nenechávat křen dlouho na vzduchu, protože rychle ztrácí aroma i chuť. 

Jak zavařit křen

Připravíme si dobře umytá a vysterilizovaná víčka i skleničky, které budeme plnit křenem.

  1. Nejprve si připravíme nálev. Svaříme 200 ml vody s 80 g cukru a 10 g soli. Následně přidáme 40 ml octa a znovu přivedeme k varu.
  2. Křen nastrouháme najemno, naplníme ho do sklenic a zalijeme nálevem.
  3. Sterilujeme při teplotě 90 °C po dobu 25 minut.

Zavařování křenu je skvělý způsob, jak si uchovat jeho intenzivní chuť a zdravotní benefity po celý rok. Díky tomu můžete mít ve spíži vždy po ruce kvalitní křen, který využijete k různým pokrmům. Nechcete-li křen zavařovat, zkuste si připravit krenex podle následujícího videa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky