Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňky rádi zavařujeme na zimu. Poradíme vám, jak vyrobit kompot, marmeládu a přesnídávku
Zdroj: Pixabay - RitaE

Meruňky patří k výborným letním svačinkám. Hodí se na dezerty a koláče i do ovocné dřeně. Co když máte doma více meruněk, než stačíte spotřebovat? Využijte je k uskladnění na zimu ve formě kompotů, marmelád a přesnídávek.

Meruňky potřebují k růstu a dozrání sladkých plodů teplo - u nás se proto pěstují hlavně na jižní Moravě. Pokud se vám podaří sehnat větší množství meruněk, asi je nestačíte sníst a musíte přemýšlet, jak je zpracovat, aby vydržely déle.

Jak zavařit meruňky

Způsobů zpracování meruněk je několik - například sušení, mražení, lyofilizování. My se zaměříme na jejich zavaření.

  • Meruňkový kompot: Připravíme nálev z 1 litru vody a 500 g cukru. Očištěné rozpůlené meruňky naskládáme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Pevně zavíčkujeme a zavařujeme na 85 °C po dobu 20–25 minut. Po vytažení sklenic necháme chvíli zchladnout a pak otočíme víčkem dolů. Tip: na dno sklenice můžeme vložit 2 meruňkové pecky - kompot získá mandlové aroma.
  • Meruňková marmeláda: Připravuje se často klasickým způsobem, na který potřebujeme 1,5 kg meruněk a 500 g cukru. Meruňky přebereme a pomeleme nebo nakrájíme na drobné kousky. Smícháme s částí cukru a necháme v chladu odležet, nejlépe přes noc. Pak dosypeme zbylý cukr a směs pomaličku vaříme asi 1 hodinu. Nalijeme do sterilizovaných sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Tip: Nalijte lžičku směsi na talířek a nechte vychladit - poznáte tím, jestli je marmeláda dost hustá.
  • Meruňková přesnídávka: Jedná se o zavařenou meruňkovou dřeň, do které se nepřidává cukr nebo jen velmi málo. Přesnídávka je určená pro dětské příkrmy, ale hodí se také jako náplň koláčů a základ pro zmrzlinu. Očištěné rozpůlené meruňky zalijeme 500 ml vody (popřípadě přidáme trochu cukru) a půl hodiny povaříme. Po krátkém zchladnutí rozmixujeme směs ponorným mixérem dohladka. Naléváme do čistých skleniček, zavíčkujeme a hodinu zavařujeme na 85 °C. 
Musíme si dát pozor na to, jestli je ovoce nedozrálé, zralé nebo přezrálé a podle toho volit i množství cukru. S přípravou vám pomůže i náš video-recept:
Každý má svůj osvědčený recept na zavařování. Někdo to má "v oku", někdo teprve začíná a proto doufáme, že se vám naše rady budou hodit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky