Jak zavařit meruňky. Odpovídáme na časté otázky začátečníků
Při větší úrodě meruněk uvažujeme nad tím, jak je zpracovat a uchovat na období mimo sezónu. Meruňkový kompot můžeme později využít jako výborný polotovar při pečení moučníků.
Úroda meruněk není samozřejmá, protože jarní mrazíky nás o ni často připraví. Po libosti si lahodných plodů užíváme, když se konečně některý rok zadaří, zvláště pokud máme stromů více. A když nás přestanou bavit moučníky nebo knedlíky, snažíme se meruňky konzervovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit meruňky
Postup je obdobný jako při zavařování dalšího ovoce.
- Potřebujeme vyzrálé, ale pevné meruňky. Přezrálé plody se rozvaří a zakalí nálev (ty raději zpracujeme na džem nebo moučník). Nedozrálé zase nálevu nepředají charakteristickou vůni a naopak by kvůli nim mohl být nálev trpký.
- Plody rozpůlíme a vypeckujeme. Pokud je chceme předem loupat, ponoříme je krátce do okyselené vody 90 °C teplé, pak ochladíme, sloupneme a půlíme.
- Půlené plody ponoříme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly, než je budeme zavařovat.
- Pak je vylovíme, skládáme do sklenic a zaléváme horkým nálevem.
- Nálev výrazněji osladíme (0,67 g cukru na 1 l vody).
- Zavařujeme při 85 °C asi 20–30 minut podle tvrdosti plodů. Zavařujeme podle vybavenosti domácnosti v hrnci, troubě, myčce nebo v mikrovlnce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Meruňkové knedlíky si v létě nenechte ujít. Ochutnejte ty nejlepší z kynutého, tvarohového nebo odpalovaného těsta
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
7 častých chyb při zavařování kompotů: Víme, jak jim předejít a sklidit úspěch
Komentáře