Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při větší úrodě meruněk uvažujeme nad tím, jak je zpracovat a uchovat na období mimo sezónu. Meruňkový kompot můžeme později využít jako výborný polotovar při pečení moučníků.

Úroda meruněk není samozřejmá, protože jarní mrazíky nás o ni často připraví. Po libosti si lahodných plodů užíváme, když se konečně některý rok zadaří, zvláště pokud máme stromů více. A když nás přestanou bavit moučníky nebo knedlíky, snažíme se meruňky konzervovat.

Jak zavařit meruňky

Postup je obdobný jako při zavařování dalšího ovoce.

  • Potřebujeme vyzrálé, ale pevné meruňky. Přezrálé plody se rozvaří a zakalí nálev (ty raději zpracujeme na džem nebo moučník). Nedozrálé zase nálevu nepředají charakteristickou vůni a naopak by kvůli nim mohl být nálev trpký.
  • Plody rozpůlíme a vypeckujeme. Pokud je chceme předem loupat, ponoříme je krátce do okyselené vody 90 °C teplé, pak ochladíme, sloupneme a půlíme.
  • Půlené plody ponoříme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly, než je budeme zavařovat.
  • Pak je vylovíme, skládáme do sklenic a zaléváme horkým nálevem.
  • Nálev výrazněji osladíme (0,67 g cukru na 1 l vody). 
  • Zavařujeme při 85 °C asi 20–30 minut podle tvrdosti plodů. Zavařujeme podle vybavenosti domácnosti v hrnci, troubě, myčce nebo v mikrovlnce
 
Hodně zralé meruňky zpracujeme na výbornou marmeládu podle videoreceptu

 

Komentáře

Další tipy a triky