Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Zdroj: Top recepty

Sterilované okurky jsou chloubou každé hospodyně. Ty nejlepší recepty se předávají jako poklad. Vyzkoušejme osvědčené postupy a zásobme se na zimu oblíbenou pochoutkou.

Jakmile nám na zahradě začnou dorůstat další a další okurky, je nejvyšší čas pustit se do jejich zavařování. Z těch prvních často připravujeme kvašáky, ale ty další už začínají plnit zavařovací sklenice - okurková sezona je v plném proudu, nastal čas zavařování.

Příprava okurek

Okurky nakladačky, které chceme zavařovat vcelku, sklízíme ještě mladé (nejlépe ráno nebo později odpoledne). Pokud je necháme přerůst, budou vhodnější na okurkové řezy. Okurky po sklizni buď hned zpracujeme, nebo je až do zpracování uložíme do chladna. Poté je dobře omyjeme, někdy je lepší použít kartáček. Připravíme si všechny další suroviny a pomůcky, abychom vše měli po ruce. 

Co budeme potřebovat

Nachystáme si koření (např. hořčičné semeno, bobkový list, kuličky nového koření a pepře), kopr (obvykle květenství), cibuli, mrkev, křen, sůl, cukr, ocet. Dále potřebujeme zavařovací sklenice a víčka - pohodlné a snadné je použít šroubovací víčka.

Jak naplnit sklenice

Do sklenic narovnáme naspod koření (množství podle zvoleného receptu), doplníme je kolečky cibule a mrkve, vložíme kopr. Můžeme přidat kousek křenu a listy vinné révy nebo černého rybízu. Narovnáme okurky, a to tak, aby se nám jich do sklenic vydalo co nejvíce.
V hrnci převaříme nálev z vody, octa, soli a cukru. Kdo chce, přidá umělé sladidlo. Nálevem pomocí nálevky zalijeme okurky, sklenice uzavřeme a sterilujeme. 
Můžeme se nechat inspirovat i dalšími recepty na zavařování okurek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky