Ozdobit chlebíček, mísu nebo slaný dort šunkou s námi zvládnou i začátečníci
Slané dorty, nářezové mísy, obložené talíře nebo chlebíčky často zdobíme šunkou. Tenoučké plátky této lahodné uzeniny je nutné úhledně naaranžovat, aby si i oko přišlo na své. Tvoříme totiž umělecké dílo.
Máme několik možností a způsobů, jak šunkové plátky na podklad položit. Pro zdobení využijeme kulatého nebo hranatého tvaru plátku. Základem jsou opravdu tence nakrájené plátky, které jdou dobře tvarovat a tvar drží. Podobně jako šunka nám poslouží i salám většího průměru (šunkový, herkules, mortadella).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zdobit šunkou
- Z plátku vytvoříme vlnky pouhým ohýbáním.
- Hranatý plátek složíme jako šáteček.
- Plátek přeložíme v polovině nebo ve 2/3. Tím zmenšíme plochu plátku, lépe se pak složí na nevelký plátek veky. Přeložíme ho po délce nebo našíř podle potřeby.
- Plátek přeložený v polovině nebo ¾ ještě lehce složíme příčně a „postavíme“.
- Po délce přehnutý hranatý plátek stočíme kolem 2 prstů do kornoutku. Do kornoutku můžeme ještě vložit barevně odlišnou zeleninu (proužek papriky, sterilovanou kukuřičku apod.) nebo kousek vařeného vejce, vějířek kyselé okurky.
- V polovině přehnutý kulatý plátek stočíme a vrchní část lehce otočíme naruby. Vznikne květ růže. Skvěle se na to hodí debrecínská nebo cikánská pečeně s tmavým okrajem.
- Kulatý plátek nařízneme do poloviny a vzniklé „šosy“ složíme přes sebe. Vznikne široký kornoutek.
- Kulatý plátek složíme v necelé polovině a zase, vznikne "vějíř".
V následujícím videu se můžete podívat na přípravu pomazánky na obložené chlebíčky. Můžete ji umíchat při slavnostní příležitosti nebo také rodině pro radost.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře