Toužíte po záhonu levandulí, ale cena za sazenice vám připadá vysoká? Poradíme, jak je získat levněji
Řada krásně kvetoucích levandulí před domem je snem mnoha z nás. Jenže cena prodávaných sazenic je poměrně vysoká. Pokud nám ale stačí jediná rostlina, je nákup určitě to nejjednodušší. Nebo jich potřebujete více? Poradíme, jak na to.
Levandule se snadno pěstuje, na půdu je nenáročná. Vyhovuje jí dobře propustná zemina, daří se jí na slunném stanovišti. Správný tvar udržujeme zastřihováním. Postupně rostlina vytvoří pěkný keřík, který je v našich podmínkách mrazuvzdorný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak získat sazenice levandule
Pokud nám stačí jedna rostlina, nejrychlejší cesta ke krásně voňavému keříku je jarní nákup a výsadba na vybrané stanoviště. Pokud bychom rádi keříků více, třeba celou řadu, můžeme zkusit jinou cestu.
- Semínka: Nové rostlinky se dají vypěstovat ze semínek, ale je to zdlouhavé. Výsev provádíme velmi brzy na jaře, nejlépe do skleníku. Malé rostlinky rostou pomalu a z krásných květů se nejspíš budeme těšit až v dalším roce.
- Řízkování: Pokud už nějakou levanduli máme, snadno si ji rozmnožíme pomocí řízků. Nastříháme si pěkné nedřevnaté výhony levandule v délce asi 7 až 10 cm. Vložíme je do zeminy, vhodný je substrát určený k zakořeňování. Během zakořeňování musí být stále vlhký, nesmí vyschnout. Řízkování provádíme od dubna do června. V průběhu léta již budeme mít nové zakořeněné rostlinky, které přesadíme na vhodné místo, zatím nejlépe do polostínu. Na jaře dalšího roku již budou silnější a vysadíme je na trvalé stanoviště.
- Hřížení: Velmi jednoduchou metodou je hřížení. To znamená, že některé výhony starších rostlin ohneme a zasypeme částečně zeminou. Z místa v zemi začnou brzy růst kořínky a jakmile nová rostlina dobře zakoření, odstřihneme ji a vysadíme na nové místo.
- Tip: Přesazování provádíme během dnů, kdy není příliš horko a slunečno. Ideální jsou vlhké a deštivé dny. Ušetříme si tím práci se zaléváním a zvýšíme šanci na úspěch.
Využití levandule v kuchyni
Krásné a voňavé květy levandule začnou brzy odkvétat a bylo by škoda je nevyužít. Můžeme je sušit a zpracovat k dekoračním a kosmetickým účelům, nebo je používat v kuchyni jako koření. Jsou výrazně aromatické, proto stačí přidávat malé množství. Oblíbené jsou především do nápojů nebo do drobného sladkého pečiva.
Podle následujícího videa si velmi snadno připravíte levandulový sirup:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Komentáře