Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Někdy se stane, že nevíme, co uvařit. A někdy také zeje lednice prázdnotou, ale do obchodu se nikdo nehrne. Mražený květák se v těchto případech hodí mít po ruce, protože z něj lze vykouzlit polévky i hlavní jídla.

Hodí se do polévek, omáček, ale také k masu, chutná smažený v trojobalu nebo jako součást zeleninových směsí, všude tam si na květáku pochutnáme. Proč si ho tedy jednoduše nezamrazit, abychom si na něm mohli pochutnat kdykoliv nás napadne?

Jak správně zamrazit květák

Zamrazte si květák na pozdější čas, s naším návodem to hravě zvládnete:

  1. Květák zbavte listů a košťálu, pečlivě ho omyjte. Odstraňte špatné části a naporcujte ho na jednotlivé růžičky. Jejich velikost je jen na vás.
  2. V dostatečně velkém hrnci přiveďte mírně osolenou vodu s trochou octa k bodu varu. Květákové růžičky v ní následně povařte po dobu 2–3 minut.
  3. Po uplynutí dané doby všechen květák vyjměte z hrnce, propláchněte a vložte do mísy s ledovou vodou a kostkami ledu. Tím se zastaví jeho tepelná úprava.
  4. V ledové vodě nechte květák po stejnou dobu, co jste ho vařili, tedy 3 minuty. Díky tomuto postupu si květák zachová bílou barvu, chuť, ale také konzistenci.
  5. Květákové růžičky vyjměte ze studené vody a rozprostřete na utěrku, abyste se zbavili přebytečné vody. Takto ho nechte proschnout asi půl hodiny.
  6. Nyní přichází čas samotného mražení. Pokud nemáte rádi zamrazené hroudy zeleniny, použijte tác nebo plech (můžete vyložit pečicím papírem), na který skládejte květákové růžičky vedle sebe s menším rozestupem a takto vložte do mrazáku. Po jejich částečném zmrazení je můžete vsypat do dózy či sáčku a uzavřít. Až bude květák potřeba, jednoduše si odsypete potřebné množství.

Květák spotřebujte nejlépe do 9 měsíců od zamrazení, poté už nelze počítat s jeho obvyklou chutí ani konzistencí. Poznačte si tedy na obal datum jeho zpracování. Vyzkoušíte s námi květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky