Jak zmrazit květák pro pozdější použití? Pomůže krátké povaření, ale také tác
Někdy se stane, že nevíme, co uvařit. A někdy také zeje lednice prázdnotou, ale do obchodu se nikdo nehrne. Mražený květák se v těchto případech hodí mít po ruce, protože z něj lze vykouzlit polévky i hlavní jídla.
Hodí se do polévek, omáček, ale také k masu, chutná smažený v trojobalu nebo jako součást zeleninových směsí, všude tam si na květáku pochutnáme. Proč si ho tedy jednoduše nezamrazit, abychom si na něm mohli pochutnat kdykoliv nás napadne?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně zamrazit květák
Zamrazte si květák na pozdější čas, s naším návodem to hravě zvládnete:
- Květák zbavte listů a košťálu, pečlivě ho omyjte. Odstraňte špatné části a naporcujte ho na jednotlivé růžičky. Jejich velikost je jen na vás.
- V dostatečně velkém hrnci přiveďte mírně osolenou vodu s trochou octa k bodu varu. Květákové růžičky v ní následně povařte po dobu 2–3 minut.
- Po uplynutí dané doby všechen květák vyjměte z hrnce, propláchněte a vložte do mísy s ledovou vodou a kostkami ledu. Tím se zastaví jeho tepelná úprava.
- V ledové vodě nechte květák po stejnou dobu, co jste ho vařili, tedy 3 minuty. Díky tomuto postupu si květák zachová bílou barvu, chuť, ale také konzistenci.
- Květákové růžičky vyjměte ze studené vody a rozprostřete na utěrku, abyste se zbavili přebytečné vody. Takto ho nechte proschnout asi půl hodiny.
- Nyní přichází čas samotného mražení. Pokud nemáte rádi zamrazené hroudy zeleniny, použijte tác nebo plech (můžete vyložit pečicím papírem), na který skládejte květákové růžičky vedle sebe s menším rozestupem a takto vložte do mrazáku. Po jejich částečném zmrazení je můžete vsypat do dózy či sáčku a uzavřít. Až bude květák potřeba, jednoduše si odsypete potřebné množství.
Květák spotřebujte nejlépe do 9 měsíců od zamrazení, poté už nelze počítat s jeho obvyklou chutí ani konzistencí. Poznačte si tedy na obal datum jeho zpracování. Vyzkoušíte s námi květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak blanšírovat zeleninu před zmrazením? Zachová si pěknou barvu, křupavost a výbornou chuť
5 tipů, jak rovnat potraviny do mrazáku: Poradíme s jejich správným uskladněním
5 netradičních večeří z květáku: Vyzkoušíte krémovou polévku, květákovou koprovku nebo falešný vlašák?
Komentáře