Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky salátovky jsou oblíbenou a chutnou zeleninou, můžeme je jíst jednoduše nakrájené nebo zpracované na salát. Přebytek okurek lze zavařit nebo také zmrazit. Mražení je velmi jednoduché, snadno si připravíme malé dávky okurek z vlastní zahrady na celou zimu.

Salátové okurky pěstujeme v různých odrůdách, které se liší především tvarem, úrodností a odolností rostlin. Pokud je příjemné počasí a okurky mají dostatek vláhy, vyroste jich často více, než zvládneme spotřebovat k jídlu. Pak je potřeba přebytek okurek vhodným způsobem zpracovat. Výborné jsou zavařené okurkové řezy a doporučujeme také recept na "americké okurky".

Jak mrazit salátové okurky

Postup je jednoduchý a rychlý. 

  • Okurky dobře umyjeme a oloupeme jim tenkou slupku.
  • Pak je nastrouháme na struhadle.
  • Nastrouhané okurky uložíme do pevných mikrotenových sáčků, uzavřeme je (např. pomocí obyčejné gumičky) a do mrazničky je rovnáme tak, aby zabraly co nejméně místa. Na mražení lze využít i plastové krabičky, ze kterých po zmrznutí okurky vyjmeme a uložíme je do sáčků - ty jsou skladnější než krabičky. Vhodné je balíčky označit poznámkou s datem uložení.   

Využití zmražených okurek

Okurky po vytažení z mrazničky necháme rozmrazit, pak je dochutíme a rozdělíme do misek. Poté je co nejdříve sníme. I když se chutí čerstvým nevyrovnají, jsou dobré a příjemně osvěžující. Navíc je skvělé, že i v zimě můžeme jíst okurkový salát z vlastní úrody.

Následující video vám ukáže přípravu okurkového salátu: 

 

 

                                                                                                                                                                                                   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky