Jak nejlépe zavařit padaná, ale zdravá jablka? V zimě je oceníme do jogurtu i na přípravu oblíbených moučníků
Koncem léta a na podzim na stromech dozrává větší množství jablek, které dlouho nevydrží, proto plody musíme co nejdříve zpracovat, třeba na kompot. Bylo by škoda je dát na kompost. Jedním z oblíbených způsobů konzervace je zavařování.
Ke zpracování použijeme pouze jablka, která nejsou napadená hnilobou nebo plísní. Nepoužíváme ani padaná zimní jablka, protože zatím nemají dobrou chuť. Nejméně pracný způsob uložení je mražení a sušení nakrájených jablek. Zaváření je sice pracnější, ale vyplatí se - v zimě ho oceníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat jablka
Jablka můžeme zavářet ve formě kompotu nebo dušená (např. dětská výživa, marmeláda, džem, povidlí). Dušená a dostatečně hustá jablka pak budou výbornou náplní sladkých moučníků (např. šátečků z listového těsta). Pokud dáme cukru méně, výsledkem bude produkt na způsob dětské výživy. Dáme-li cukru více, připravíme džem či marmeládu - vaříme ji buď pouze z jablek nebo z více druhů ovoce. K jablkům se hodí např. hrušky, švestky i dobře vyzrálé ostružiny. Úplně bez cukru lze ze sladkých jablek uvařit hustá povidla.
Jak zavařit strouhaná jablka
Různými způsoby zavařená jablka využijeme např. jako kompoty, dětské výživy nebo do koláčů či žemlovek v době, když nemáme jablka čerstvá.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Marmelády a džemy snadno a rychle uvaříme po malých dávkách na pánvi. Poradíme, jak při vaření postupovat
Jak upéct nejlepší žemlovku, která chutná jako od babičky. Jednoduché, levné a rychlé jídlo z jednoho pekáče
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Komentáře