Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí česnek je oblíbená rostlina, která vyrůstá brzy na jaře a zaplavuje své okolí výraznou česnekovou vůní. Stačí pár lístků a hned má naše jídlo novou a báječnou chuť. Listy jsou sice nejlepší syrové, ale snadno je uchováme na další týdny a měsíce.

Medvědí česnek nejlépe roste v polostínu, daří se mu na vlhkých místech a v příznivých podmínkách se dobře rozrůstá. Svěže zelené listy najdeme brzy z jara v okolí potoků a říček, často na okrajích lesů. Natrháme si pouze menší množství listů, česnek je potřeba po natrhání brzy zpracovat a nejlepší je čerstvý. Několik rostlin medvědího česneku lze pěstovat i na našich zahradách.

Jak zpracovat medvědí česnek

Medvědí česnek se snadno sklízí s pomocí nůžek, listy rovnáme do prodyšné tašky nebo do košíku. Co nejdříve je doneseme domů a uložíme do chladna. Podívejte se, jak skladovat medvědí česnek v lednici.

  • Medvědí česnek konzumujeme především v syrovém stavu, listy můžeme jen tak přikusovat nebo je nakrájíme nadrobno a použijeme k posypání pokrmů. Přidáváme je do pomazánek, salátů, dresinků i do bylinkového másla.
  • Báječně se hodí k vaječné omeletě nebo k míchaným vajíčkům. Uplatní se podobně jako pažitka nebo mladá cibulová nať.
  • Přidáváme je do polévek, především zeleninových a luštěninových, hodí se do bramborové kaše i k pečeným bramborám, do karbanátků i do různých smažených placiček. Lze je používat do masových jídel.
  • V kombinaci s listovým špenátem lze medvědí česnek použít na přípravu "špenátu", listy také přidáváme do zapékaných jídel i nádivek - jejich výrazná barva dává pokrmům atraktivní vzhled.
  • Nasekanými listy medvědího česneku vylepšíme těsta na slané pečivo i na knedlíky, ale hodí se také do náplní těst, můžeme je použít k plnění pizzy, listového pečiva a dalších slaných koláčů.

Jak uchovat medvědí česnek

I když jsou česnekové listy chuťově nejvýraznější syrové, snadno je uchováme na další měsíce několika osvědčenými způsoby.

  1. Jednoduše je usušíme v elektrické sušičce. Sušíme je pouze v jedné vrstvě, a to tak, aby v nich nezůstala žádná vlhkost. Po usušení je trochu pomačkáme, jde to snadno, protože listy jsou křehké. Můžeme je také rozmixovat na jemný nebo hrubší prášek, který přimícháme k další usušené zelenině nebo k bylinkám na dochucování jídel. Podívejte se, jak vybrat kvalitní elektrickou sušičku.
  2. Medvědí česnek se snadno mrazí. Buď listy nakrájíme nadrobno a zmrazíme, nebo je po spaření rozmixujeme a zmrazíme v přiměřeně velkých dávkách. Podívejte se, jak mrazit naťovou zeleninu.
  3. Populárním a zřejmě nejoblíbenějším způsobem uchování medvědího česneku je pesto. Omyté a osušené listy rozmixujeme s olejem a solí, podle některých receptů přidáváme ještě oříšky nebo semínka a také sýr (parmezán). Pesto bez sýra vydrží až do další sezóny, ale se sýrem je trvanlivost kratší (cca 14 dnů). Mohlo by vás zajímat, jak používat pesto z medvědího česneku.

Podle následujícího videa si můžete připravit míchaná vajíčka s rajčaty a medvědím česnekem. Vejce mají výtečnou krémovou chuť díky přidané smetaně

Ať vám chutná.

Komentáře

Další tipy a triky