Jak zpracovat zvěřinu. 6 tipů, na co si dát u zvěřiny pozor a jak ji nejlépe využít
Zvěřinou je myšleno maso zvěře, která byla ulovena ve volné přírodě. Patří sem zvěř srstnatá a pernatá. Za zvěřinu se nepovažuje maso zvířat chovaných na farmách, i když je to třeba jelení farma. Kvalitní zvěřina je výživnou surovinou do kuchyně.
Ať už zvěřinu zakoupíte od myslivce nebo ji vyhrajete v tombole na mysliveckém plese, je nutné ji co nejdříve nějakým vhodným způsobem zpracovat. Maso zvěře je velmi hodnotné, proto se snažte vyvarovat zbytečných chyb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si poradit se zvěřinou
Jestli máte možnost si vybrat, držte se následujících pravidel:
- Nekupujte maso ze zvířete, které má právě období říje. Takové maso je velmi, opravdu velmi, aromatické. A čím je zvíře starší, tím aromatičtější je. Když si tuto skutečnost ohlídáte, nebudete muset řešit, jak se zbavit zápachu ze zvěřiny.
- Vařte z odleželého masa. Nebojte se nechat maso ležet v lednici i 5 dní, nic se mu nestane, naopak bude měkčí a bude se s ním lépe pracovat.
- Srnčí maso je suché, samostatně se nehodí k pečení. Když se ale vhodně doplní třeba bůčkem, pochutnáte si. Lepší volbou je udělat z něj minutku, může se také nakládat, dusit nebo ho můžete použít k přípravě omáčky.
- Maso z divočáka je velmi chutné a lze s ním pracovat jako s vepřovým masem. Hodí se na pečení a omáčky, guláš, řízky i minutky. Samozřejmě v závislosti na tom, jaký kus masa konkrétně máte. Rozhodně je o mnoho zdravější než klasické vepřové - má méně tuku a více svaloviny.
- Jelení maso se podobá hovězímu. Nejčastěji se zpracovává na omáčky, minutky, guláš i pečeni.
- Nejběžnější pernatou zvěří je bažant. Pokud ho vyhrajete v tombole, je třeba ho napřed oškubat a až potom dál zpracovávat. Nejčastěji se z něj vaří polévka, ale je možné ho i upéct.
Zvířata, která žijí v našich lesích, prožila život v čisté přírodě, bez stresu, bez upravovaných krmiv. Jejich maso je velmi delikátní surovinou, velmi zdravou, s vysokým podílem bílkovin. Zkuste si připravit třeba tento výborný jelení guláš.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Komentáře