Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat zvěřinu. 6 tipů, na co si dát u zvěřiny pozor a jak ji nejlépe využít
Zdroj: Pixabay

Zvěřinou je myšleno maso zvěře, která byla ulovena ve volné přírodě. Patří sem zvěř srstnatá a pernatá. Za zvěřinu se nepovažuje maso zvířat chovaných na farmách, i když je to třeba jelení farma. Kvalitní zvěřina je výživnou surovinou do kuchyně.

Ať už zvěřinu zakoupíte od myslivce nebo ji vyhrajete v tombole na mysliveckém plese, je nutné ji co nejdříve nějakým vhodným způsobem zpracovat. Maso zvěře je velmi hodnotné, proto se snažte vyvarovat zbytečných chyb.

Jak si poradit se zvěřinou

Jestli máte možnost si vybrat, držte se následujících pravidel:

  1. Nekupujte maso ze zvířete, které má právě období říje. Takové maso je velmi, opravdu velmi, aromatické. A čím je zvíře starší, tím aromatičtější je. Když si tuto skutečnost ohlídáte, nebudete muset řešit, jak se zbavit zápachu ze zvěřiny. 
  2. Vařte z odleželého masa. Nebojte se nechat maso ležet v lednici i 5 dní, nic se mu nestane, naopak bude měkčí a bude se s ním lépe pracovat.
  3. Srnčí maso je suché, samostatně se nehodí k pečení. Když se ale vhodně doplní třeba bůčkem, pochutnáte si. Lepší volbou je udělat z něj minutku, může se také nakládat, dusit nebo ho můžete použít k přípravě omáčky.
  4. Maso z divočáka je velmi chutné a lze s ním pracovat jako s vepřovým masem. Hodí se na pečení a omáčky, guláš, řízky i minutky. Samozřejmě v závislosti na tom, jaký kus masa konkrétně máte. Rozhodně je o mnoho zdravější než klasické vepřové - má méně tuku a více svaloviny.
  5. Jelení maso se podobá hovězímu. Nejčastěji se zpracovává na omáčky, minutky, guláš i pečeni
  6. Nejběžnější pernatou zvěří je bažant. Pokud ho vyhrajete v tombole, je třeba ho napřed oškubat a až potom dál zpracovávat. Nejčastěji se z něj vaří polévka, ale je možné ho i upéct.

Zvířata, která žijí v našich lesích, prožila život v čisté přírodě, bez stresu, bez upravovaných krmiv. Jejich maso je velmi delikátní surovinou, velmi zdravou, s vysokým podílem bílkovin. Zkuste si připravit třeba tento výborný jelení guláš.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář