Jaká mouka se používá na co? Poradíme vám, kam kterou mouku nejlépe použít
Mouka se používá v kuchyni už po tisíciletí. Rozdělujeme ji nejen na hrubou, polouhrubou a hladkou, ale i na jednotlivé druhy podle zpracované obilniny nebo rostliny. O použití mouky pak rozhoduje mnoho dalších kritérií.
Druhy mouky a jejich rozdílná hrubost mají různé možnosti zpracování. Obecně se dá říci, že hladká mouka se používá pro kratší vaření a také pečení, hrubá pro dlouhé vaření. Každý recept používá mouku, která by se neměla zaměňovat za jinou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde se používá pšeničná mouka
Jsou tři základní druhy bílé mouky - každá se používá jinak:
- Hrubá mouka - houskové knedlíky, nudle, halušky, bramborové těsto, drobenka.
- Polohrubá mouka - koláče, buchty, bublaniny, těstoviny, dortové korpusy.
- Hladká mouka - jemná těsta, cukroví, dorty, palačinky, zahušťování pokrmů.
- Hrubá a jemná krupice - kaše, bramborové knedlíky, noky, halušky, polévky.
Které jsou jiné nejpoužívanější mouky
Jejich základem není pšenice, ale jiná obilnina:
- Žitná mouka - chléb a rohlíky, dalamánky, slané pečivo, zahušťování omáček.
- Špaldová mouka - má stejné použití jako pšeničná, avšak špaldová mouka obsahuje méně lepku.
- Bezlepková mouka - pohanka, jáhly, rýže, kukuřice, zkrátka mouky, které nemají lepek.
- Alternativy mouky - luštěninová, kokosová, mandlová, ořechová či semínková mouka.
Mouka nás provází celým našim životem. Záleží na tom, kterou používáme - protože nám chutná, protože máme dietní omezení, protože chceme zdravou stravu. Z ovesné mouky nebo ovesných vloček si můžeme připravit ovesnou kaši podle videa a ozdobit ji tím, co nám chutná - kakaem, máslem, ovocem:
Komentáře