Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouka se používá v kuchyni už po tisíciletí. Rozdělujeme ji nejen na hrubou, polouhrubou a hladkou, ale i na jednotlivé druhy podle zpracované obilniny nebo rostliny. O použití mouky pak rozhoduje mnoho dalších kritérií.

Druhy mouky a jejich rozdílná hrubost mají různé možnosti zpracování. Obecně se dá říci, že hladká mouka se používá pro kratší vaření a také pečení, hrubá pro dlouhé vaření. Každý recept používá mouku, která by se neměla zaměňovat za jinou.

Kde se používá pšeničná mouka

Jsou tři základní druhy bílé mouky - každá se používá jinak:

Které jsou jiné nejpoužívanější mouky

Jejich základem není pšenice, ale jiná obilnina:

Mouka nás provází celým našim životem. Záleží na tom, kterou používáme - protože nám chutná, protože máme dietní omezení, protože chceme zdravou stravu. Z ovesné mouky nebo ovesných vloček si můžeme připravit ovesnou kaši podle videa a ozdobit ji tím, co nám chutná - kakaem, máslem, ovocem:

Další tipy a triky