Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové knedlíky vždy byly doménou našich babiček. Začínajícím hospodyňkám může připadat zdlouhavé vařit brambory den předem, navíc mnoho babiček už mělo to správné množství surovin tak nějak v oku a nezkušeným knedlíky nemusí vyjít podle přání.

Aby se bramborové knedlíky povedly, je potřeba suroviny nejen dobře odměřit nebo odvážit, ale také zvolit správný typ brambor. V tomto případě sáhneme obvykle po bramborách typu C, které jsou moučné a mají nižší obsah škrobu, zároveň se rychle rozváří a měknou. Důležitá je i správná volba použité mouky.

Jakou mouku do bramborových knedlíků

Základem bramborových knedlíků jsou samozřejmě brambory, nejlépe uvařené den předem ve slupce. Po oloupání brambory nastrouháme najemno a doplníme moukou, vajíčkem a trochu posolíme. V některých detailech se jednotlivé recepty trochu liší. Co se týče mouky, máme pro vás několik tipů:

  • Nejčastěji používáme mouku hrubou, kterou můžeme částečně nahradit hrubou krupicí nebo dětskou krupičkou, knedlíky pak budou pěkně kypré a těsto se nebude po uvaření rozpadat.
  • Při použití polohrubé mouky je lepší alespoň její část nahradit krupicí - knedlíky budou nadýchanější.
  • S těstem je důležité pracovat rychle, protože jinak začne řídnout a je k němu potřeba přidat ještě více mouky - knedlíky pak ale budou příliš tuhé a hutné.

Bramborové těsto správné konzistence by mělo pěkně držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce. Vytvarované knedlíky uvaříme buď ve vroucí osolené vodě nebo v páře.

Podle následujícího videoreceptu uvaříte výtečné bramborové knedlíky, hrubou mouku podle uvedeného postupu doplňte dětskou krupičkou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky