Jaká mouka se dává do bramborových knedlíků? Při správné volbě si zachovají kyprost
Bramborové knedlíky vždy byly doménou našich babiček. Začínajícím hospodyňkám může připadat zdlouhavé vařit brambory den předem, navíc mnoho babiček už mělo to správné množství surovin tak nějak v oku a nezkušeným knedlíky nemusí vyjít podle přání.
Aby se bramborové knedlíky povedly, je potřeba suroviny nejen dobře odměřit nebo odvážit, ale také zvolit správný typ brambor. V tomto případě sáhneme obvykle po bramborách typu C, které jsou moučné a mají nižší obsah škrobu, zároveň se rychle rozváří a měknou. Důležitá je i správná volba použité mouky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou mouku do bramborových knedlíků
Základem bramborových knedlíků jsou samozřejmě brambory, nejlépe uvařené den předem ve slupce. Po oloupání brambory nastrouháme najemno a doplníme moukou, vajíčkem a trochu posolíme. V některých detailech se jednotlivé recepty trochu liší. Co se týče mouky, máme pro vás několik tipů:
- Nejčastěji používáme mouku hrubou, kterou můžeme částečně nahradit hrubou krupicí nebo dětskou krupičkou, knedlíky pak budou pěkně kypré a těsto se nebude po uvaření rozpadat.
- Při použití polohrubé mouky je lepší alespoň její část nahradit krupicí - knedlíky budou nadýchanější.
- S těstem je důležité pracovat rychle, protože jinak začne řídnout a je k němu potřeba přidat ještě více mouky - knedlíky pak ale budou příliš tuhé a hutné.
Bramborové těsto správné konzistence by mělo pěkně držet pohromadě a nemělo by se příliš lepit na ruce. Vytvarované knedlíky uvaříme buď ve vroucí osolené vodě nebo v páře.
Podle následujícího videoreceptu uvaříte výtečné bramborové knedlíky, hrubou mouku podle uvedeného postupu doplňte dětskou krupičkou.
Komentáře