Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké koření použít na grilované kuře? Snadno a rychle si ho připravíte sami doma
Zdroj: Pixabay, kingstarstar976

Grilování kuřat je každoročním letním evergreenem. Směsi koření z obchodů však obsahují přemíru soli a glutamátů, navíc vás vyjdou podstatně dráž, než když si připravíte vlastní domácí směs, inspirovanou vlastní chutí.

Méně je někdy více, jak říká přísloví. Platí to i v případě koření na grilovaná kuřata. Bohatě stačí smíchat pár oblíbených ingrediencí, a chuť masa bude výborná. Naopak přílišné kombinování přebíjí chuť samotného masa.

Jaké použít koření na kuře

Nebojte se kombinovat. Jen myslete na to, že je potřeba udržet menší počet nejlépe jednodruhového koření.

  • Nejčastějšími přísadami grilovacího koření na kuře jsou mletá paprika (sladká, pálivá či uzená), mletý pepř a sušený česnek. Tato koření se poté dají podle vaší chuti doplnit vlastními ingrediencemi, ať už je to zázvor, sušená cibule nebo třeba chilli vločky
  • Do koření na kuřata se často přidává nové koření, kmín či muškátový oříšek. Praktické využití zde najde hmoždíř, ve kterém koření nadrtíte, čímž se rozvine jeho chuť i vůně. Vyzkušejte v hmoždíři rozdrtit barevný pepř, na grilovaném masu je opravdu k nezaplacení.
  • Sušené bylinky jako je oregano, tymián či rozmarýn má téměř každý doma. Použít se nemusíte bát ani šalvěj, koriandr, petržel, zázvor či bazalku. Také chuť medvědího česneku je na grilovaném masu naprosto delikátní.
  • Navíc můžete použít i bylinky čerstvé, které mají oproti těm sušeným pronikavější chuť i vůni. Pokud toužíte po čerstvých bylinkách, dají se koupit již vypěstované v květináčích. V případě jejich použití je však z masa co nejvíce očistěte ještě před začátkem grilování, mají tendenci se připalovat.

Každý má své specifické chutě

Jak se říká, co člověk, to jiné chutě. Použít můžete námi oblíbenou kombinaci, která obsahuje sušené oregano, mletou sladkou papriku, drcený kmín, hrubě mletý pepř a kari. Pro dospělé se často přidávají i chilli vločky. Poté už stačí směs pouze zalít kvalitním olejem a naložit do ní maso. Pozor na sůl, solí se až ke konci grilování nebo až před podáváním.

Možnosti tekutých dochucovadel

Kromě základu v podobě nositele chuti, kterým je olej, se používají tekutá dochucovadla: pivo či víno, sójová a worcesterová omáčka, citronová šťáva, med, cukr, ocet, kečup a hořčice.

Poměr ingrediencí je individuální, naslouchejte svým chutím. Pokud přidáte do připravené směsi navíc cukr nebo med, zajistíte si zlatavou kůrčičku s karamelovým nádechem. Vyzkoušet můžete také kombinaci koření podle našeho video-receptu na grilovaná kuřecí prsa Toronto, určitě nebudete zklamaní. Přejeme dobrou chuť.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli