Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaká jídla vaříme na Nový rok? Čočka nám podle tradice zajistí dostatek financí
Zdroj: Top recepty

První den nového roku je propojený s nejrůznějšími tradicemi a zvyky. Jaké je tradiční jídlo na Nový rok? Jednou z nejvíce vžitých tradic je vaření čočky k obědu, ta prý symbolizuje hojnost, tudíž dostatek financí po celý rok. Vařit bychom naopak neměli drůbež.

K typickým novoročním pokrmům patří rozhodně čočka, která svým tvarem připomíná peníze. Podobnou moc může mít také hráchVyhnout bychom se měli drůbeži, kvůli které by nám prý uletělo štěstí, nebo rybám, se kterými by uplavalo. 

Jak uvařit čočku

Na tento recept si připravíme 500 g čočky, dále 1 cibuli, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci octa a sůl.

  1. Luštěninu nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Čočku namáčíme zhruba 2 hodiny.
  2. Po namočení slijeme vodu a vyměníme za novou. Čočku můžeme začít pozvolna vařit. Můžeme do ní přidat majoránku nebo také saturejku, které napomáhají proti nadýmání.
  3. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibulku. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli zpěníme, zaprášíme moukou a osmahneme. Poté směs přidáme do hrnce k čočce a vaříme do změknutí.
  4. Čočku na závěr dochutíme solí a octem a podávat ji můžeme s vařeným vejcem, párkem a pečivem.

Názorný videorecept vám ukáže, jak si uvařit novoroční čočku na kyselo. Držte se hesla "jak na Nový rok, tak po celý rok" a penízky se vás budou držet. Jaký je váš rodinný novoroční pokrm? Napište nám další inspiraci do komentáře.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky