Jaké zákusky zvolit na svatbu nebo oslavu v horkém letním dni: Poradíme vám, které to jsou
Je parný letní den, máte svatbu a objednali jste si oblíbený šlehačkový dort a zákusky? Miluje vaše dítě čokoládu a přeje si na svém dortu čokoládové figurky? Čekáte hosty a připravili jste jim cupcaky s máslovým krémem? Poradíme vám, jak si naplánovat hostinu, aby se vám sladkosti v horku neroztekly.
Léto je nejteplejším obdobím roku a proto je jako stvořené pro venkovní svatby, narozeninové oslavy, grilovačky a odpolední posezení s přáteli. Co když je ale takové vedro, že se krémy a čokoláda na zákuscích roztékají a musíme je mít neustále v lednici? Dá se tomu nějak předejít?
Plánování vhodného pohoštění
Před samotnou oslavou je důležité naplánovat, jaké druhy zákusků budeme podávat. Hostina se obejde bez větších problémů, jestliže se odehrává v místnosti, kde je chladněji než venku. Pokud je posezení na zahradě, musíme počítat s tím, že se sluneční paprsky budou opírat do stolu nebo do střechy stanu a některé dezerty se mohou teplem zničit.
Jaké dezerty jsou pro léto vhodné
Vyzkoušejte to podle našeho výběru:
- dorty plněné krémem z mascarpone, ozdobené čerstvým ovocem a živými květy
- drobné cukroví, naplněné ovocnou marmeládou, ořechovou nádivkou nebo Nutellou a poprášené cukrem (např. linecká rybízová kolečka, nugátové kostičky)
- malé koláčky, plněné různými náplněmi (mák, ořechy, povidla, tvaroh, jablka, marmeláda), které jsou vhodné i do výslužky
- zákusky s ovocem, zalitým vyšší vrstvou tuhé želatiny - takové ovoce neoschne a zůstane dlouho jako čerstvé. Manipulace se zákusky je snazší, pokud jsou podávané jako minidortíky.
- nádherné jsou slavnostní dorty s krémem, potažené marcipánem nebo cukrářskou potahovací hmotou, která nedovolí horku rozehřát krém pod ním
- poháry s tvarohovým krémem, lehkou ovocnou pěnou nebo kopečkem zmrzliny, ozdobené čerstvým ovocem a meduňkou jsou velice oblíbené především u dětí
- francouzské makronky, naplněné ganache z bílé čokolády, působí luxusně a budou zaručeně chutnat každému hostu. Barevné makronky na svatebním dortu jsou nádhernou jedlou dekorací.
- zmrzlina - naservírovaná přímo z mrazničky. Je určená k okamžité spotřebě, proto se nepokládá na stoly.
Jaké dezerty raději nepodávat
Některé běžně podávané cukroví a zákusky si v létě raději odepřeme:
- cukroví, dorty a zákusky polité čokoládou (likérové špičky, indiáni), pralinky, čokoládové zdobení
- dorty a dortíky plněné nebo potřené máslovým krémem, který změkne a neudrží tvar
- řezy s dortovým želé se v horku roztečou do barevných loužiček
- vyšlehaná šlehačka může "spadnout" a zvodnatět, ovoce se po ní sveze
- nakrájené ovoce na zákuscích oschne a ztmavne, pokud není zalité želatinou
Karamelové vlasy jsou krásnou dekorací. V našem video-receptu se můžete podívat, jak je vyrobit:
Snad jsme vám pomohli v rozhodování, co si naplánovat na svatební hostinu. Horko dokáže potrápit, ale my si nebudeme muset dělat hlavu s tím, jestli je cukroví na stole v pořádku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí tvaroh. Oblíbené recepty nám poradí s jeho přípravou v domácích podmínkách
Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Jak udělat karamelové vlasy? Video předvede jednoduché zdobení, z dezertů pak snadno vytvoříme malá umělecká dílka
Komentáře