Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto na tradiční bramborové lokše připravujeme z předem uvařených brambor a mouky. Placky (lokše) pečeme nasucho a po upečení hned omastíme. Podávat je můžeme naslano nebo nasladko.

Dříve se lokše pekly přímo na plátech kamen. Přestože tyto bramborové placky známe i pod jinými názvy (např. pekáče, patenty, laty), základní recept je velmi jednoduchý a jednotlivé varianty se příliš neliší. Na lokše uvařte brambory ve slupce, nejlépe den předem, pak je nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a přisypte mouku. Vejce se obvykle nepřidává.

Kterou mouku použít na lokše

Variant je více.

Ze surovin vypracujte nelepivé těsto, odkrajujte kousky a ty rozvalujte na tenké placky. Pečte je nasucho a hned po upečení potírejte tukem, aby byly vláčné a daly se dobře stáčet.  Upečené lokše rovnejte na sebe, aby zůstaly teplé. Můžete je podávat nasladko s povidly nebo naslano jako přílohu k husímu nebo kachnímu masu.

Jakou mouku do bramborových placek používáte vy? Jaká se vám nejvíce osvědčila? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky