Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavá vrstva, která voní po másle a dokonale vyváží chuť ovoce - ano, řeč je o drobence, kterou se pyšní většina tradičních koláčů. Je velmi rychle připravená a postačí vám k tomu pouze tři suroviny.

Klasickou drobenku na koláče připravíme z mouky, cukru a máslaDrobenkou můžete ozdobit ovocné koláče, buchty nebo tradiční dvojctihodné koláčky. Moučníky s ní jsou snadné na přípravu a potěšíte jimi jakoukoliv návštěvu.

Jakou mouku na drobenku

Správně připravená drobenka by měla být drobivá, ne vyloženě mastná a měla by držet ve větších hrudkách.

  • Nejčastěji sáhneme k výrobě drobenky po polohrubé mouce.
  • Pokud chceme, aby byla drobenka více křupavá, volíme mouku hrubou
  • Hladká mouka se používá nejméně, jelikož u šťavnatých koláčů nemusí vytvořit tak dokonale křupavou krustu.
  • Pokud hledáme alternativy za klasickou mouku, posloužit může také krupička či jemné ovesné vločky.
  • Část mouky lze v drobence nahradit také celozrnnou moukou, jemně mletými ořechy, strouhaným kokosem nebo nadrcenými sušenkami.

I tak obyčejný moučník, jako je bublanina, může zdobit křupavá drobenka. Upečte si ji podle videoreceptu třeba k odpolední kávě. Také vám poradíme, jak uchovat drobenku, která po pečení koláče může zůstat ve větším množství bez využití. 

Komentáře

Další tipy a triky