Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky a strapačky jsou typické pro oblast střední a severní části Slovenska. Původně byly malé nočky podávány s bryndzou, později i s uzeným špekem a kysaným zelím. Recepty na halušky se různí podle zvyků a tradic.

Halušky jsou podle tradice noky, připravované z polohrubé mouky, vejce a soli. V jiném kraji jde o bramborové těsto s hrubou moukou a solí - vejce zde nahrazuje bramborový škrob. Halušky a strapačky jsou názvy pro oba pokrmy, ačkoliv se proti tomu tradiční recepty vyhrazují.

Jakou mouku použít do halušek

Řídíme se receptem, podle kterého halušky připravujeme:
  1. Do klasických halušek z moučného těsta bez brambor dáváme výhradně polohrubou mouku, vejce a sůl. 
  2. Do bramborového těsta dáváme hrubou mouku, sůl a škrob, který zbyde po slití vody ze strouhaných brambor.
Pokud nemáte doma polohrubou mouku, použijte hrubou nebo smíchejte obě mouky dohromady. Pouze hladká mouka se do těsta nehodí, nočky by byly tuhé.

Nejlepší halušky známe ze syrových brambor - pokud vás zajímá, jak se připravují, podívejte se na naše video:

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli