Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahušťování jídel zásmažkou je velmi oblíbenou technikou, kterou by měla zvládnout každá kuchařka. Jak jíšku připravit, jaké jsou její varianty a jaké suroviny do ní patří? To si řekneme v následujícím krátkém článku.

Zásmažka, jinak také jíška, vzniká smícháním mouky s tukem a jejich společným opražením. Jako tuk se nejčastěji používá máslo, ale může to být i olej nebo sádlo. Zásmažka může mít různé barvy a chutě v závislosti na době smažení a použitém tuku.

Jak připravit zásmažku

Příprava zásmažky je jednoduchá, ale vyžaduje pečlivost, aby se mouka nespálila a zásmažka získala tu správnou barvu a konzistenci.

  1. Nejprve na pánvi rozpustíme tuk.
  2. Do rozpáleného oleje přisypeme hladkou mouku v poměru 1:1.
  3. Za stálého míchání mouku opékáme do požadované barvy. Světlou jíšku smažíme jen krátce a nejčastěji s ní zahušťujeme omáčky nebo polévky. Středně tmavá jíška má lehce oříškovou chuť a tmavá zásmažka je intenzivní chutě i vůně. Proto se hodí do hutných a tmavých omáček.

Zásmažka je všestranná a její využití je široké. Je nedílnou součástí mnoha tradičních pokrmů, jako je rajská omáčka nebo kuře na paprice. Dále se využívá při přípravě bešamelové omáčky pro lasagne, při zahušťování polévek nebo přípravě hustých omáček k masu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky