Jaký je rozdíl mezi medovníkem a Marlenkou? Máme pro vás vysvětlení
Medovník a Marlenka se ve své podstatě ničím neliší. Tvoří je medové těsto, které se peče v plátech, promazává jemným krémem a sype drobečky z odřezků a mletými oříšky. Oba moučníky však mají různý původ.
Medové pláty s oříšky a karamelem jsou v každé cukrárně velmi oblíbenými zákusky. Oba moučníky jsou velmi podobné, ale chutnají rozdílně. Medovník i Marlenka mají své místo na trhu a lidé je milují. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Odkud pochází medovník a Marlenka?
Obě verze vyrábí a prodávají firmy u nás žijících cizinců:
- Tradiční medovník peče od roku 1996 ruská chemička, žijící v Praze. Moučník podle starého ukrajinského receptu si okamžitě získal uznání a začal se prodávat v mnoha kavárnách a cukrárnách v Česku.
- Medová Marlenka je moučník, který se jmenuje po matce a dceři arménského podnikatele, který pracuje ve Frýdku-Místku. Od roku 2003 dodává svou medovou a kakaovou Marlenku do českých obchodů.
Rozdíl mezi medovníkem a Marlenkou
Moučník se musí skládat z minimálně 5 plátů medového těsta. Pláty po upečení potřeme cukrovým sirupem a pomažeme máslovým krémem. Pak je skládáme na sebe a celý dort po stranách i na povrchu potřeme krémem a posypeme rozdrobeným zbytkem upečeného těsta, smíchaného s oříšky.
Rozdíl mezi oběma moučníky je tak malý, že ho nepoznáme.
Podívejte se na video, jak se připravují Marlenka i medovník. Zkuste si je také upéct - i když je jejich příprava trochu pracná, výsledek stojí za to.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Komentáře