Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou. Poradíme vám se způsobem využití
Zdroj: Freepik

Špek a slanina jsou vepřové podkožní tuky, které se zpracovávají solením, uzením, ale i vařením. Posléze se přidávají do pokrmů, kde mají za úkol nejen zvýšit podíl tuku, ale také zvýraznit chuť.

Slanina a špek mají stálé místo v kuchyních, kde se vaří tradiční jídla. Ale i tam, kde se vaří zdravěji, je špek mnohdy důležitou ingrediencí v mnoha pokrmech. Poradíme vám, jaký je rozdíl mezi oběma surovinami.

Kalendář Celý kalendář

Den slaniny Národní den

Den slaniny

pondělí, 30. prosince 2024

Slanina se vyrábí nejčastěji z vepřového bůčku nebo sádla, naložením do soli a pozdějším vyuzením. Právě díky pomalému uzení získává svoji typickou… Více o významném dni

Co je slanina?

Vyrábí se z vepřového boku bez kostí a bez kůže. Na řezu se střídají proužky sádla a masa. Maso se nakládá do soli a pak se udí. Slaninu používáme k přímé konzumaci nebo do ní balíme různé suroviny, které pak tepelně upravujeme. Je součástí chlebíčků, salátů, zapečených pokrmů, omáček a polévek.

Co je špek?

Jde o vyuzenou slaninu z hřbetního sádla s kůží, ale bez masa. Špek má dlouhou trvanlivost, jelikož jde o čistý tuk. Využíváme ho při přípravě jídel, kterým dodává tučnost a chuť - dochucení omáček (játra), ke špikování masa (zvěřina, svíčková), k vyškvaření na škvarečky v kombinaci s luštěninami nebo knedlíky.

Maso, zelenina i sušené ovoce, zabalené ve slanině a upečené na plechu nebo osmažené na pánvi, je výbornou pochoutkou pro lidi, kteří se nemusí trápit s postavou. Podívejte se na videorecept, jak připravit kuřecí paličky ve slanině a věříme, že na ně dostanete chuť:

 

Komentáře

Další tipy a triky