Jak se liší vanilkový a vanilinový cukr. Pravou vanilku obsahuje pouze jeden z nich
Vanilka je jedinečným a voňavým kořením, které nesmí chybět hlavně ve vánočním cukroví. Pravdou je, že ve spoustě výrobcích vanilku vůbec nenajdeme a je nahrazená látkou vanilin. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Vanilku všichni známe jako tenký podlouhlý původně zelený lusk, který fermentací získá tmavou barvu, s černými zrníčky uvnitř. Sběr i pěstování vanilky jsou složité a proto je vanilka hned po šafránu nejdražším kořením. Z vanilky si můžeme vyrobit vlastní cukr nebo také vanilkový extrakt vhodný k ochucení moučníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vanilkový nebo vanilinový cukr
Pojďme si tedy vysvětlit, jaký rozdíl je mezi těmito cukry, které velmi často využíváme při pečení dezertů:
- Vanilkový cukr: Tento cukr musí obsahovat pravou vanilku a výrobce je povinný uvádět na obalu, jaké množství obsahuje. Proto je jeho cena také daleko vyšší než je tomu u vanilinového cukru. Vanilkový cukr si můžeme vyrobit i doma.
- Vanilinový cukr: Tento cukr obsahuje vanilin, což je umělé aroma přírodního nebo syntetického původu, a s pravou vanilkou nemá nic společného. Dříve se aroma dokonce extrahovalo z uhlí, dehtu, rýžových otrub či dřevin. Cena je proto oproti vanilkovému cukru velmi nízká.
Svátky vánoční a s nimi spojené pečení cukroví nám klepou na dveře, pojďte si tentokrát vyzkoušet báječné vanilkové rohlíčky podle jednoduchého videonávodu. Napište nám do komentářů, jak vám chutnaly.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečená vánoční roládka je krásně vláčná, má kokosovou peřinku, voní silnou kávou a nejdůležitější je správně vyválet těsto
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
Kdy obalovat vanilkové rohlíčky v cukru? Správné načasování má velký vliv na výsledný dojem z výborného cukroví
Komentáře