Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se liší vanilkový a vanilinový cukr. Pravou vanilku obsahuje pouze jeden z nich
Zdroj: Sidath Vimuntkhi "Unsplash"

Vanilka je jedinečným a voňavým kořením, které nesmí chybět hlavně ve vánočním cukroví. Pravdou je, že ve spoustě výrobcích vanilku vůbec nenajdeme a je nahrazená látkou vanilin. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

Vanilku všichni známe jako tenký podlouhlý původně zelený lusk, který fermentací získá tmavou barvu, s černými zrníčky uvnitř. Sběr i pěstování vanilky jsou složité a proto je vanilka hned po šafránu nejdražším kořením. Z vanilky si můžeme vyrobit vlastní cukr nebo také vanilkový extrakt vhodný k ochucení moučníků.

Vanilkový nebo vanilinový cukr

Pojďme si tedy vysvětlit, jaký rozdíl je mezi těmito cukry, které velmi často využíváme při pečení dezertů:

  1. Vanilkový cukr: Tento cukr musí obsahovat pravou vanilku a výrobce je povinný uvádět na obalu, jaké množství obsahuje. Proto je jeho cena také daleko vyšší než je tomu u vanilinového cukru. Vanilkový cukr si můžeme vyrobit i doma.
  2. Vanilinový cukr: Tento cukr obsahuje vanilin, což je umělé aroma přírodního nebo syntetického původu, a s pravou vanilkou nemá nic společného. Dříve se aroma dokonce extrahovalo z uhlí, dehtu, rýžových otrub či dřevin. Cena je proto oproti vanilkovému cukru velmi nízká.

Svátky vánoční a s nimi spojené pečení cukroví nám klepou na dveře, pojďte si tentokrát vyzkoušet báječné vanilkové rohlíčky podle jednoduchého videonávodu. Napište nám do komentářů, jak vám chutnaly.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky