Jak upéct jednoduché sušenky. Tuto dobrotu zvládnou i začátečníci
Sušenky, keksy nebo cookies jsou drobné suché zákusky, vyrobené z mouky, cukru a tuku, případně vajec a některých pochutin. Hodí se jako svačinky do školy, na výlety i do práce, ale i jako pohoštění ke kávě nebo jako malý dárek.
Domácí sušenky mají rády hlavně děti pro jejich křehkou konzistenci a máslovou chuť. Ty nejjednodušší sušenky se netvarují, nevykrajují ani nezdobí - proto je jejich příprava vhodná pro začátečníky nebo pro tvořivé pečení s dětmi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí sušenky
Sušenky mají po upečení různou konzistenci - křupavou, uvnitř vláčnou i opravdu tvrdou. Tvrdé vydrží uskladněné velice dlouho.
- Základem těsta je mouka - kromě pšeničné se používá i celozrnná, bezlepková, špaldová nebo jejich varianty (kokosová, banánová, rýžová). Nejznámější surovinou na sušenky jsou ovesné vločky, které mohou mít různé stupně umletí.
- Další důležitou složkou je vhodný tuk, který dodá sušenkám křehkost a zajistí, že se pečením roztečou do placiček. Používáme především máslo nebo kvalitní tuky na pečení. Nevhodné jsou oleje a uměle vyrobené tuky.
- Přidáním cukru získají sušenky na sladkosti, ale také na energetické hodnotě. Můžeme vyzkoušet cutr třtinový, sirupy (javorový, datlový, čekankový), přírodní sladidla nebo náhražky cukru, vhodné na pečení.
Jednoduchý recept na sušenky
Šleháme máslo s cukrem a potom přidáme sypké ingredience:
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek změklého másla
- 2 hrnky hladké nebo jiné mouky
- 2 vejce
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 1–2 hrnky čokoládových peciček
Z těsta vytvoříme kuličky nebo lžičkou naklademe bochánky na plech s pečicím papírem. Pečeme 10 minut na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout.
Jak vytvořit a upéct sušenky
Příprava je snadná - těsto se smíchá do potřebné hustoty:
- Máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme vejce nebo žloutky, popřípadě citrónovou kůru, skořici, zázvor, vanilku.
- Pomalu přidáme sypké suroviny, které si předem smícháme - mouku, kakao, kokos, ovesné vločky, prášek do pečiva.
- Do těsta můžeme přimíchat rozinky, sušené ovoce, nasekanou čokoládu, pokrájené ořechy nebo mandle.
- Pomocí lžičky nebo vlastních rukou klademe na plech malé bochánky, které se pečením roztečou do různě velkých placiček.
- Sušenky necháme na plechu vystydnout a pak je špachtlí sejmeme.
- Pokud chceme sušenky dekorovat, stačí je pocákat čokoládou a posypat oříšky.
-
Sušenky skladujeme ve vzduchotěsných dózách v chladu; dají se i zamrazit. Některé sušenky (zázvorové) musíme nechat rozležet déle.
Sušenky jako jedlý dárek
Malé sušenky naskládáme do ozdobných krabiček nebo do celofánových sáčků a převážeme mašličkou. Větší sušenky složíme na sebe a svážeme mašlí - pak je vložíme do sáčku. Krásným dárkem je skleněná nádoba, plná sladkého pečiva a ozdobená pentlí. Tubusy od různých předmětů, plné sušenek složených za sebe, vypadají velmi efektně. Překvapení, které se skrývá v barevném nebo pergamenovém papíru, není potřeba popisovat.
Jeden z jednoduchých receptů na oříškové sušenky můžete vidět v našem videu:
Sladké drobečky
Sušenky, které jsou příliš křehké a polámaly se, využijeme při přípravě nepečených dortů a pohárů jako sušenkový základ pod smetanovou směs. Nemusíme je použít hned, správně uložené v dózách klidně počkají, až je budeme potřebovat. Koneckonců - dětem nevadí, že jsou sušenky polámané, rády je zkonzumují hned a nemusíme je ani skladovat.
Komentáře