Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí i kůzlečí maso je chutné a kvalitní, protože zvířata v naprosté většině případů vyrostla na mateřském mléku a na čerstvé jarní a letní pastvě, která bývá velmi bohatá. Takové maso je tím pádem zdravé a výživné.

Protože se jedná o mladá zvířata, je jejich maso křehké a šťavnaté. Jehněčí i kůzlečí maso má charakteristickou vůni, která je ale daleko slabší než z dospělé ovce nebo kozy. Je ale třeba ohlídat si stáří kozlíků i beránků, protože čím jsou starší, tím víc začínají produkovat hormony a o to víc je maso aromatické. Ideální doba porážky je mezi 6–8 měsícem věku.

Jehněčí a kůzlečí guláš

Při domácí porážce zvířete máme mnoho odkrojků i svalů, které výhodně zpracujeme do guláše. Díky delšímu vaření se rozpustí klihovaté části a maso se bude rozsýpat na jazyku. Navíc vhodně přidaným kořením můžeme zjemnit typickou vůni masa, která nemusí být každému po chuti.

Pečené maso

Kýta i plec se báječně hodí na pečení. Maso je samo o sobě šťavnaté a tak není třeba ho špikovat, nakládat ani marinovat. Pomalé pečení je lepší, aby se maso zbytečně rychle nevysušovalo. S knedlíkem a zelím je pečené jehněčí či kůzlečí maso chutným obědem.

Řízečky

Řízečky z kýty jsou dalším velmi oblíbeným způsobem zpracování masa. I ty jsou měkké a šťavnaté. Lze je obalit v klasickém trojobalu nebo je nechat jako přírodní plátky. Ty pak smažíme na dobře rozpáleném oleji nebo je upečeme v troubě.

Medailonky

Na medailonky použijeme jemňoučké maso ze hřbetu, kde se nachází dlouhé a málo namáhané svaly. Ty jsou křehké a velmi chutné. Stačí je jen nakrájet na medailonky a zprudka orestovat. Příprava je rychlá, výsledek skvělý.

Vnitřnosti

I vnitřnosti můžeme zpracovávat. Nejčastěji srdce, plíce a játra. Dělají se z nich omáčky, ale lze je péct současně s jiným masem. Vniveč nepřijdou ani žlázy, které zpracujeme také do omáček. Vnitřnosti se hodí i na grilování.

Koza nám poskytuje nejen maso, ale také mléko. Z něj umíme zpracovat další chutné produkty. V následujícím videoreceptu se můžete inspirovat přípravou zeleninového salátu s kozím sýrem, který hravě zakomponujete jako přílohu k nějakému z výše uvedených receptů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky