Jehněčí a kůzlečí maso: Vyberte si oblíbený pokrm z přehledného seznamu
Jehněčí i kůzlečí maso je chutné a kvalitní, protože zvířata v naprosté většině případů vyrostla na mateřském mléku a na čerstvé jarní a letní pastvě, která bývá velmi bohatá. Takové maso je tím pádem zdravé a výživné.
Protože se jedná o mladá zvířata, je jejich maso křehké a šťavnaté. Jehněčí i kůzlečí maso má charakteristickou vůni, která je ale daleko slabší než z dospělé ovce nebo kozy. Je ale třeba ohlídat si stáří kozlíků i beránků, protože čím jsou starší, tím víc začínají produkovat hormony a o to víc je maso aromatické. Ideální doba porážky je mezi 6–8 měsícem věku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jehněčí a kůzlečí guláš
Při domácí porážce zvířete máme mnoho odkrojků i svalů, které výhodně zpracujeme do guláše. Díky delšímu vaření se rozpustí klihovaté části a maso se bude rozsýpat na jazyku. Navíc vhodně přidaným kořením můžeme zjemnit typickou vůni masa, která nemusí být každému po chuti.
Pečené maso
Kýta i plec se báječně hodí na pečení. Maso je samo o sobě šťavnaté a tak není třeba ho špikovat, nakládat ani marinovat. Pomalé pečení je lepší, aby se maso zbytečně rychle nevysušovalo. S knedlíkem a zelím je pečené jehněčí či kůzlečí maso chutným obědem.
Řízečky
Řízečky z kýty jsou dalším velmi oblíbeným způsobem zpracování masa. I ty jsou měkké a šťavnaté. Lze je obalit v klasickém trojobalu nebo je nechat jako přírodní plátky. Ty pak smažíme na dobře rozpáleném oleji nebo je upečeme v troubě.
Medailonky
Na medailonky použijeme jemňoučké maso ze hřbetu, kde se nachází dlouhé a málo namáhané svaly. Ty jsou křehké a velmi chutné. Stačí je jen nakrájet na medailonky a zprudka orestovat. Příprava je rychlá, výsledek skvělý.
Vnitřnosti
I vnitřnosti můžeme zpracovávat. Nejčastěji srdce, plíce a játra. Dělají se z nich omáčky, ale lze je péct současně s jiným masem. Vniveč nepřijdou ani žlázy, které zpracujeme také do omáček. Vnitřnosti se hodí i na grilování.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma jehněčí: Co vše potřebujete vědět, abyste přípravu jehněčího masa hravě zvládli
Jak správně uvařit zelí, aby bylo chutné a zachovalo si blahodárné účinky. Poradíme, jak na to
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Komentáře