Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelly cake je dort, jehož hlavní součástí je vrstva želatiny, ve které jsou zalité mozaiky z kousků ovoce. Složitější jelly cakes skrývají složité vstřikované květiny, různobarevné vrstvy, krémové ozdoby nebo marcipánové figurky.

Želatinové dorty jsou lehké, letní, svěží. Jelly cakes patří do vyššího levelu - jsou složitější na přípravu a jejich vzhled připomíná umělecké dílo. Dorty se želatinou mají nekonečně mnoho variací a my vás s několika z nich seznámíme.

Jednoduchý jelly cake - želatinový dort

Příprava probíhá v několika krocích:

  1. Upečeme dortový korpus (předem počítáme i s výškou želatinové vrstvy). Dort podle potřeby prořízneme a vrstvy i strany potřeme světlým krémem.
  2. Korpus upevníme zpět do ráfku nebo ho obtočíme pruhem silnější fólie či pečicího papíru, popřípadě dortovou páskou.
  3. Povrch dortu přetřeme krémem tak, aby mezi korpusem a ráfkem nezůstala žádná mezera. Želatina nesmí stéct do korpusu, aby ho nerozmočila.
  4. Na krém naskládáme kousky ovoce, které upravíme do úhledné mozaiky. Použijeme nejen ovoce, ale i lístky meduňky.
  5. Ovoce zalijeme rozpuštěnou vlažnou želatinou (podle návodu na obalu) a necháme na lince ztuhnout - potom vložíme do ledničky.
  6. Dort dozdobíme krémem nebo šlehačkou, krémem přetřeme i okraje, ze kterých jsme odloupli papír.

Želatinu obarvíme ovocnými sirupy, přírodními barvivy nebo potravinářskými gelovými barvami. 

Jelly cake jako od cukráře

Pracujeme s postupným přiléváním rozpuštěné želatiny:
  • Na dort naskládáme ingredience, které potřebujeme jako základ. Zalijeme vrstvou želatiny, necháme vychladnout, vložíme další dekorace, opět je zalijeme a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechnu želatinu. Dekorace (marcipánové rybičky nebo krémové růžičky) budou vypadat, že se vznášejí ve vodě nebo jsou zalité do skla.
  • Některé dorty se připravují obráceně - do formy nebo misky nalijeme trochu želatiny a po vychladnutí na ni naskládáme dekorace nebo kousky ovoce. Zalijeme další vrstvou želatiny a tak postupujeme až do jejího spotřebování. Po zatuhnutí v lednici posadíme želatinový korpus na připravený dort a dozdobíme.
  • Dort bez korpusu vytvoříme složením barevných želatinových plátů na sebe. To je už podle názvu opravdový želatinový dort. Krásně vypadají také tenké pláty korpusu, proložené barevnými plátky želatiny, například v duhových barvách.

Jak připravit profesionální jelly cake

Je vhodnější si takové dorty objednat na zakázku od cukráře, který s nimi pracuje:
  • Mezi nejkrásnější dorty patří ty se vstřikovanými dekoracemi. Slouží k tomu speciální sada jehel i barevné želatiny
  • Přírodní scenérie, podmořské výjevy nebo složité abstraktní zdobení připravujeme předem a posléze zalijeme rozpuštěnou želatinou.
  • Krásný dort vytvoříme vložením korpusu, potřeného krémem, do formy, která je větší než samotný korpus. Po zalití želatinou a jejím ztuhnutím vypadá dort jako skleněný.
  • Vrstvený dort připravíme rozříznutím korpusu na dva pláty, které potřeme krémem. Mezi ně vložíme vysokou vrstvu želatiny, kterou jsme si připravili předem a naplnili dekoracemi nebo ovocem. Povrch dortu ozdobíme ušlehanou šlehačkou.

Tip: Pokud vytvarujeme korpus jako horu, vložíme ho do formy a do poloviny zalijeme želatinou, může vypadat jako ostrov v moři - ozdobíme ho palmičkami a pískem ze zbytků těsta. Malé marcipánové rybičky jsou příjemným zpestřením dortu.

V našem videu se můžete podívat na přípravu jahodového dortu se želatinou a věříme, že pro vás bude inspirací:

Sladké drobečky

Obdobou jelly cake jsou slané dorty s aspikem - ozdobně pokrájená a složená zelenina se zalije rozpuštěnou kyseloslanou okořeněnou želatinou. Pokud chceme, použijeme korpus z toustového chleba s pomazánkou a připravíme slaný dort, který si krásou nezadá s tím sladkým.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli