Jelly cake je dezert se želatinou, ve které se skrývají různá tajemství
Jelly cake je dort, jehož hlavní součástí je vrstva želatiny, ve které jsou zalité mozaiky z kousků ovoce. Složitější jelly cakes skrývají složité vstřikované květiny, různobarevné vrstvy, krémové ozdoby nebo marcipánové figurky.
Želatinové dorty jsou lehké, letní, svěží. Jelly cakes patří do vyššího levelu - jsou složitější na přípravu a jejich vzhled připomíná umělecké dílo. Dorty se želatinou mají nekonečně mnoho variací a my vás s několika z nich seznámíme.
Jednoduchý jelly cake - želatinový dort
Příprava probíhá v několika krocích:
- Upečeme dortový korpus (předem počítáme i s výškou želatinové vrstvy). Dort podle potřeby prořízneme a vrstvy i strany potřeme světlým krémem.
- Korpus upevníme zpět do ráfku nebo ho obtočíme pruhem silnější fólie či pečicího papíru, popřípadě dortovou páskou.
- Povrch dortu přetřeme krémem tak, aby mezi korpusem a ráfkem nezůstala žádná mezera. Želatina nesmí stéct do korpusu, aby ho nerozmočila.
- Na krém naskládáme kousky ovoce, které upravíme do úhledné mozaiky. Použijeme nejen ovoce, ale i lístky meduňky.
- Ovoce zalijeme rozpuštěnou vlažnou želatinou (podle návodu na obalu) a necháme na lince ztuhnout - potom vložíme do ledničky.
- Dort dozdobíme krémem nebo šlehačkou, krémem přetřeme i okraje, ze kterých jsme odloupli papír.
Želatinu obarvíme ovocnými sirupy, přírodními barvivy nebo potravinářskými gelovými barvami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jelly cake jako od cukráře
Pracujeme s postupným přiléváním rozpuštěné želatiny:
- Na dort naskládáme ingredience, které potřebujeme jako základ. Zalijeme vrstvou želatiny, necháme vychladnout, vložíme další dekorace, opět je zalijeme a takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechnu želatinu. Dekorace (marcipánové rybičky nebo krémové růžičky) budou vypadat, že se vznášejí ve vodě nebo jsou zalité do skla.
- Některé dorty se připravují obráceně - do formy nebo misky nalijeme trochu želatiny a po vychladnutí na ni naskládáme dekorace nebo kousky ovoce. Zalijeme další vrstvou želatiny a tak postupujeme až do jejího spotřebování. Po zatuhnutí v lednici posadíme želatinový korpus na připravený dort a dozdobíme.
- Dort bez korpusu vytvoříme složením barevných želatinových plátů na sebe. To je už podle názvu opravdový želatinový dort. Krásně vypadají také tenké pláty korpusu, proložené barevnými plátky želatiny, například v duhových barvách.
Jak připravit profesionální jelly cake
Je vhodnější si takové dorty objednat na zakázku od cukráře, který s nimi pracuje:
- Mezi nejkrásnější dorty patří ty se vstřikovanými dekoracemi. Slouží k tomu speciální sada jehel i barevné želatiny.
- Přírodní scenérie, podmořské výjevy nebo složité abstraktní zdobení připravujeme předem a posléze zalijeme rozpuštěnou želatinou.
- Krásný dort vytvoříme vložením korpusu, potřeného krémem, do formy, která je větší než samotný korpus. Po zalití želatinou a jejím ztuhnutím vypadá dort jako skleněný.
- Vrstvený dort připravíme rozříznutím korpusu na dva pláty, které potřeme krémem. Mezi ně vložíme vysokou vrstvu želatiny, kterou jsme si připravili předem a naplnili dekoracemi nebo ovocem. Povrch dortu ozdobíme ušlehanou šlehačkou.
Tip: Pokud vytvarujeme korpus jako horu, vložíme ho do formy a do poloviny zalijeme želatinou, může vypadat jako ostrov v moři - ozdobíme ho palmičkami a pískem ze zbytků těsta. Malé marcipánové rybičky jsou příjemným zpestřením dortu.
V našem videu se můžete podívat na přípravu jahodového dortu se želatinou a věříme, že pro vás bude inspirací:
Sladké drobečky
Obdobou jelly cake jsou slané dorty s aspikem - ozdobně pokrájená a složená zelenina se zalije rozpuštěnou kyseloslanou okořeněnou želatinou. Pokud chceme, použijeme korpus z toustového chleba s pomazánkou a připravíme slaný dort, který si krásou nezadá s tím sladkým.
Komentáře