Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo. Můžeme se inspirovat v lidových receptech našich i zahraničních. Obyčejní lidé si uměli vystačit s málem a přesto dokázali vařit pestře a chutně.
Z jednoduchého nákupního lístku můžeme sestavit celé menu. Menu skládáme uvážlivě, protože současný člověk málokdy pracuje těžce tělesně jako naši předci a tudíž jeho příjem energie by neměl být vyšší než výdej, abychom zbytečně nepřibírali na váze a byli jsme zdraví. O správném složení jídelníčku existuje mnoho publikací k poučení i podrobnějšímu studiu.
Předkrmy a chuťovky
Studené předkrmy se podávají před polévkou, ty teplé mezi polévkou a hlavním chodem. Mají za úkol nabudit ve strávnících chuť k další konzumaci, proto to bývají jen menší porce atraktivního vzhledu. Neměly by být příliš kořeněné, aby neotupily chuťové buňky, ale jen povzbudily chuť.
Polévka je grunt
Polévky leckdy mívají podobný úkol jako předkrm. Dobrý vývar připraví žaludek na hlavní chod. Kromě vývarů masových můžeme podávat lehčí zeleninové polévky, ať už čiré nebo krémové.
Hlavní jídla bezmasá
Bezmasá jídla mají výhodu rychleji připraveného teplého chodu. Nápaditě a výborně použijeme brambory, těstoviny či obiloviny v kombinaci se zeleninou nebo zeleninu jako hlavní ingredienci.
Hlavní jídla masitá
...tvoří většinu slavnostnějších i všedních obědů. Maso potřebujeme jako cenný a nenahraditelný zdroj bílkovin, zvláště pro děti a mládež je důležité k rozvoji a výživě šedé kůry mozkové. Není ale rozumné maso konzumovat denně. Navíc je spousta skvělých bezmasých jídel a byla by škoda je míjet.
Dezerty a moučníky - sladká tečka na konec
Moučníky nebo dezerty zakončují slavnostnější a nedělní menu. Krémové a těžké tučné moučníky pečeme raději jen výjimečně. Mnohem lepší je ovocný dezert nebo jen ovoce, zvláště po opulentnějších hostinách.
Komentáře