Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zabijačky patří k zimě a hlavně k masopustnímu období. Z vepřového se připravuje spousta dobrot, některé můžeme zrealizovat i v panelákovém bytě z nakoupených surovin. Řeznictví bývají zásobená poměrně dobře.

Zabijačka je slavnost milovníků masa. Správný hospodář zužitkuje naprosto vše. Řezník zručně omráčí, usmrtí a rozpůlí čuníka. Očistí střeva, vyjme vnitřnosti a vnitřní sádlo, naporcuje maso, sejme hřbetní sádlo a připraví ke škvaření. Mezitím už v kotlích bublá voda na vaření těch částí, které potřebujeme k zabijačkovým specialitám. 

Vepřové sádlo a škvarky

Nejkvalitnější je hřbetní sádlo, méně kvalitní vnitřní a nejméně střevní. Kostky sádla podlité vodou škvaříme zpočátku zvolna, aby pustily co nejvíce tuku. Když se tuk vyčistí a zprůhlední, můžeme odebírat sádlo do nádob. Pak zvýšíme teplotu a doděláme škvarky hezky dočervena. V menším množství můžeme využít domácí spotřebiče jako pomalý hrnec, pekárnu, mikrovlnku, troubu nebo horkovzdušnou fritézu.

Zabijačkový guláš

Většinou je první pochoutkou při zabijačce. Ten správný neobsahuje mletou papriku, jeho chuť určuje maso dušené na usmažené cibuli a koření. Do guláše patří kousek od každého masa (tučného, libového, i s kůží) i vnitřností jako jsou srdce, ledvinky, brzlík, slezina a játra.

Vepřový ovar

Směs, do které připravíme podle možností polovinu hlavy, lalok, kolínko, jazyk nebo kousek plece s kůží, uvaříme doměkka. Výhodou ovaru je, že ho snadno připravíme i v bytových podmínkách. Výbornou pomůckou může být tlakový hrnec. Teplý ovar podáváme s křenem, s hořčicí nebo s vejmrdou a chlebem, studený můžeme krájet na tenké plátky. Vývar využijeme na výbornou polévku nebo na zvláčnění jitrnicového prejtu.

Domácí tlačenka

Do dobré tlačenky patří libové maso a droby nebo vnitřnosti. Z nich zejména rypáček, jazyk, srdce, někdo přidává i játra a do tmavé tlačenky krev. Hlavním pojidlem jsou vařené mleté kůže. Jsou dva způsoby přípravy, při prvním způsobu vařenou směs společně důkladně provaříme, nalijeme do sáčku na tlačenku a necháme ztuhnout. U druhého způsobu vaříme naplněný sáček ve vodní lázni, pak necháme ztuhnout. Tlačenku podáváme krájenou na plátky s chlebem a hořčicí nebo s octem a nakrájenou cibulí.

Sulc neboli huspenina

Do sulcu upotřebíme hlavně vepřové nožičky, kolínko nebo části vepřové hlavy, také kůže. Doměkka vše uvaříme, nasekáme, kůže umeleme. Kromě masité části obsahuje sulc i zeleninu, hlavně kořenovou, a koření. Směs zředíme vývarem, nalijeme do nádob a necháme ztuhnout. Podáváme jako tlačenku s octem a cibulí. Jednoduchou pochoutku snadno připravíme i v bytových podmínkách.

Jitrnice a jelita

Předpokladem jsou důkladně vypraná střeva. Pokud k nim nemáme přístup, můžeme si připravit a upéct domácí prejt, což je v podstatě náplň jitrnic. Do ní patří vařené tučnější maso z laloku, boku a hlavy, také vařené plíce, máčená žemle nebo slaná kynutá buchta a také vařená i syrová játra. Do jelit kromě toho vařené kroupy a krev. Naplněná a uzavřená střeva prohříváme ve vodě při 90 °C asi 10 minut, až vyplavou. Jelita prohříváme až 30 minut podle síly střev. Pak je zchladíme.

Prdelačka neboli zabijačková polévka

Někdy vznikne nedobrovolně, když střeva při vaření popraskají a obsah vyteče do vody. Jinak po uvaření jitrnic a jelit obsah několika do polévky rozmícháme a dokořeníme. V domácích podmínkách můžeme tuto polévku připravit ze zakoupených jelítek.

Uzené maso

V době zabijaček také nakládáme maso na uzení. Známe dva způsoby naložení, v nálevu nebo nasucho obalením v kořenící směsi. V obou případech je nezbytné zamezit k masu přístupu vzduchu, aby se nezkazilo.

Zabijačkové dobroty jsou natolik oblíbené, že jsme některé natočili i jako videorecept. Nechte se inspirovat třeba jednoduchým a chutným sulcem neboli huspeninou.

 

 

 

 

 
 

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky