Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandované ovoce je ovoce napuštěné cukrem, který tvoří ve výsledku 70–75 % obsahu. Ovoce kandujeme nejen pro mlsání, ale i jako sladkou ingredienci do moučníků a vánočního cukroví, která má dlouhou trvanlivost.

Kandovaná cukrovinka už nemá svěžest ani vitamíny čerstvého ovoce. Je jen cukrem s ovocnou chutí, což znamená, že kalorickou nálož při mlsání nesmíme podceňovat. Nicméně - kandované ovoce je velmi oblíbené ve sladkém pečení.

Jak na přípravu kandovaného ovoce

Celý proces kandování trvá asi 7–10 dní:

  • Zralé, sladké, ale pevné ovoce odpeckujeme, odstopkujeme, odstraníme slupky nebo kůru a pokrájíme na menší, úhledné kousky.
  • 500 g cukru svaříme s 1 litrem vody a vzniklým sirupem přelijeme kousky ovoce v keramické, smaltované nebo skleněné nádobě.
  • Druhý den cukrový sirup slijeme, převaříme a opět nalijeme na ovoce. Toto opakujeme po dobu 7–10 dnů.
  • Po uplynutí potřebné doby ovoce přecedíme, obalíme ho v moučkovém cukru a necháme ho usušit v troubě na plechu při opravdu mírné teplotě.
  • Ovoce uskladníme ve vzduchotěsné dóze, v chladu a temnu. Vydrží velmi dlouho.

Kam použít kandované ovoce

Ovoce používáme všude tam, kde chceme podpořit sladkost a vláčnost:

Pro kandování se hodí citrusy, citrónová a pomerančová kůra, třešně, jahody, švestky, datle, ananas, kiwi, dýně a zázvor, ale i jedlé květy.

Komentáře

Další tipy a triky