Kandované ovoce: Kousky ovoce v cukru využijete do moučníků i cukroví
Kandované ovoce je ovoce napuštěné cukrem, který tvoří ve výsledku 70–75 % obsahu. Ovoce kandujeme nejen pro mlsání, ale i jako sladkou ingredienci do moučníků a vánočního cukroví, která má dlouhou trvanlivost.
Kandovaná cukrovinka už nemá svěžest ani vitamíny čerstvého ovoce. Je jen cukrem s ovocnou chutí, což znamená, že kalorickou nálož při mlsání nesmíme podceňovat. Nicméně - kandované ovoce je velmi oblíbené ve sladkém pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu kandovaného ovoce
Celý proces kandování trvá asi 7–10 dní:
- Zralé, sladké, ale pevné ovoce odpeckujeme, odstopkujeme, odstraníme slupky nebo kůru a pokrájíme na menší, úhledné kousky.
- 500 g cukru svaříme s 1 litrem vody a vzniklým sirupem přelijeme kousky ovoce v keramické, smaltované nebo skleněné nádobě.
- Druhý den cukrový sirup slijeme, převaříme a opět nalijeme na ovoce. Toto opakujeme po dobu 7–10 dnů.
- Po uplynutí potřebné doby ovoce přecedíme, obalíme ho v moučkovém cukru a necháme ho usušit v troubě na plechu při opravdu mírné teplotě.
- Ovoce uskladníme ve vzduchotěsné dóze, v chladu a temnu. Vydrží velmi dlouho.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kam použít kandované ovoce
Ovoce používáme všude tam, kde chceme podpořit sladkost a vláčnost:
- Moučníky z těžších těst - vánočky, štóly, biskupský nebo bílkový chlebíček.
- Moučníky z piškotového těsta - cupcaky, muffiny, nízké dortové korpusy.
- Vánoční cukroví - marokánky, plněné košíčky, nepečené cukroví a kuličky.
- Ozdoby na cukroví přilepujeme do čokoládové nebo cukrové polevy.
Pro kandování se hodí citrusy, citrónová a pomerančová kůra, třešně, jahody, švestky, datle, ananas, kiwi, dýně a zázvor, ale i jedlé květy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
20 tipů na nejlepší bábovky podle receptů našich maminek a babiček
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Připravte si s námi domácí léčivé sirupy, které jsou za pár korun a navíc lahodné, k tomu uleví od kašle, rýmy a nachlazení
Komentáře