Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karambola má tvar hvězdy. Ochutnejte lahodné ovoce příjemně sladké chuti
Zdroj: Pixabay, christian ananta

Karambola se někdy nazývá hvězda nebo hvězdné ovoce. Sklízí se ze stromků nebo keřů, které dorůstají výšky přibližně dvou metrů. Chuť větších plodů je lahodná a sladká, ale menší plody mohou být kyselé.

Plod zaujme už na pohled svým tvarem připomínajícím pěticípou hvězdu. Vzhledem k vyšší ceně patří mezi plody, které vnímáme jako raritu. V období kolem Vánoc se také u nás dá koupit různé cizokrajné ovoce se zajímavým vzhledem a chutí, stačí zavítat do oddělení ovoce a zeleniny v obchodních řetězcích a jistě objevíme mnoho zajímavostí.

Na co se karambola hodí

Karambolu krájíme na plátky a ochutnáváme, používáme ji také ke zdobení a doplnění jídel, především různých dezertů, moučníků, dortů, pohárů a ovocných nebo i zeleninových salátů. Karambola je tak atraktivní, že se s ní můžeme setkat i v restauracích. Chuť karamboly je sladkokyselá. K jídlu jsou vhodné především velké sladké plody.

Jak se jí karambola

Karambolu dobře umyjeme a případně odkrojíme špičaté konce a zařízneme jednotlivé cípy, které mohou být načernalé. Při krájení karamboly lze nožem odstranit malá černá semínka a hnědá žebra, pak už nic nestojí ochutnávání v cestě. Kromě toho, že je karambola výborná zasyrova, dá se přidávat do některých pokrmů, hodí se ke grilování a dokonce do marmelád, džemů, rosolů nebo kompotů. 

Karambola v naší kuchyni

Dr. Pamplona Roger ve své Encyklopedii léčivých potravin píše, že dužina karamboly je bohatá na rozpustnou vlákninu a plody mají mírně laxativní účinek. Karambola se doporučuje při zácpě a zvýšené hladině cholesterolu

Karambolu můžete přidat do ovocného salátu, třeba zrovna do toho podle následujícího receptu. Dodá mu zajímavou chuť.

Budeme rádi, když nám do komentáře pod článkem napíšete, jak vám karambola chutná a jestli byste ji doporučili.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky